Ebola-tájékoztatót készített az ÁNTSZ

2014.08.26. 20:08

Az egyetemi tanévkezdés küszöbén tájékoztatót készített az ÁNTSZ arról, hogy mekkora egészségügyi kockázatot jelentenek a magyar egyetemeken tanuló afrikai diákok az ebolajárvány szempontjából. Röviden: egészen kicsit.

Az ÁNTSZ szerint az ebolavírus jellemzői miatt rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a diákok Magyarországra hurcolnák a betegséget. "Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az Influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed – írja az ÁNTSZ honlapja.

"Az Ebola-vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg ember vérével, testváladékával, vagy egy fertőzött holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével, illetve azok húsát fogyasztotta. A testnedvvel való érintkezésbe beleértendő az olyan, felépült beteggel létesített védekezés (óvszer) nélküli szexuális kapcsolat, aki akár már 7 hete tünetmentes" – írja az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a WHO javaslata alapján a fertőzéssel érintett országok szűrik a kilépő utasaikat, hogy megakadályozzák a fertőzés továbbterjedését. A tájékoztató anyagot a kormányhivataloknak küldték el, akik továbbítják az egyetemeknek.

A hivatal külön, dőlt betűvel emelte ki a közlemény végén, hogy

a tünetmentes, a kockázati csoportba nem tartozó személyekkel szemben semmilyen megszorító intézkedést (például elkülönítés) nem szabad alkalmazni, a megbélyegzés minden egyéb módját is el kell kerülni.