Viszlát, tesisek! – válik a Semmelweis és a Testnevelési Egyetem

2014.08.28. 07:34
Egy nyáron született törvénymódosítás értelmében szeptembertől újra külön intézmény lesz a Testnevelési Egyetem, amely 14 évig a Semmelweis Egyetem egyik karaként működött. Az orvosi egyetem rektora beszélt az elválásról: a tárgyalások békében zajlottak, minden szakmai támogatást megadnak az új intézménynek, de azért nagyon nem bánják, hogy a TE magával viszi a zűrös ügyeket.

A közösen töltött másfél évtizedet a Semmelweis Egyetem vezetője alapvetően pozitívnak értékelte, de szerinte az oda-visszacsatolás arra is rávilágított, hogy „egy kar nem olyan, mint egy építőkocka, amit ide-oda lehet tologatni”. Rektorként egy kar megszűnésével nem könnyű megbirkózni, a rengeteg közös pályázat és terv „mindenképpen a veszteséglistára írható sor”.

Mindezek ellenére – főként anyagi szempontból – megkönnyebbülést is jelent, hogy 14 év együttélés után a Testnevelési és Sporttudományi Kar (TSK) újra önálló intézmény lesz, Testnevelési Egyetem néven – mondta el az Indexnek Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem 2012-ben kinevezett rektora.

Mint mondta, a TSK rendszerszinten sokat tanulhatott a Semmelweistől, többek között azt, hogy „az adminisztráció egyetemi szinten menjen”. Ugyanakkor

nem biztos, hogy a TF elkülönülése dráma a Semmelweis Egyetem számára

– fogalmazott Szél. A jogutódlással ugyanis a Testnevelési Egyetem a kar jelentős sajtóvisszhangot kiváltó zűrös ügyeit is magával viszi.

Békés válás

Mindazonáltal a két intézmény között az elválás kapcsán nincs vita, sőt, a búcsútárgyalások kifejezetten jó hangulatban teltek – mondta Mészáros György főigazgató, a Semmelweis Egyetem a TSK leválásáért felelős rektori biztosa. A különválással 96 oktató és 8 professor emeritus/emerita, valamint körülbelül 2 400 hallgató távozik az intézményből, de a Semmelweis hallgatói létszáma még így is jóval tízezer felett marad majd. A legnagyobb viták a közös egyetemi szolgáltatások elosztása, illetve a közműszolgáltatások körül voltak, de utóbbiakat sikerült úgy megoldani, hogy a korábbi kedvezményeket továbbra is megkapják a szolgáltatóktól, csak a TE-nek külön számláznak majd.

A költségvetési források egymás közötti megosztásáról is sikerült megállapodást kötnie a két intézménynek, ezt az Emmi is jóváhagyta. A Semmelweis vezetése a fenntartótól ígéretet kapott arra is, hogy az elmúlt 14 évben, a TSK által generált átlagosan évi 100-150 milliós „göngyölt adósságot” kompenzálják. A testnevelési kar az évek során körülbelül 1,3 milliárd forint adósságot halmozott fel.

A különválással a sportinfrastruktúra jelentős része is átkerül a Testnevelési Egyetemre, de a Semmelweis emiatt sem aggódik túlságosan: mint mondták, plusz támogatási forrásokat keresnek a sportélet élénkítésére, de mivel ez kormányzati prioritás, valószínűleg nem lesz túl nehéz dolguk.

Egyelőre nem tudni, ki lesz a kancellár

UPDATE: Megvan, ki lesz a megbízott rektor

Az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI kérdésére megnevezte a Testnvelési Egyetem megbízott rektorát: az átmeneti időszakra, szeptember 1-jétől az ideiglenes intézményvezetői feladatok ellátására Sterbencz Tamás, a Testnevelési és Sporttudományi Kar tanszékvezető egyetemi docense kapott megbízást.

A rektori pályázat megjelenése a jövő héten várható, az új rektor december közepén léphet majd hivatalába, miután az intézmény szenátusa megválasztja – közölte az államtitkárság.

Az új egyetemnek Mészáros György számításai szerint optimális esetben október közepére lehet rektora (mint azt korábban megírtuk, a posztra már biztosan pályázik Mocsai Lajos kézilabda-kapitány). Az átmeneti időszakra valószínűleg a minisztérium fog megbízott rektort kijelölni. Kancellárja már szeptember 1-jétől lesz a Testnevelési Egyetemnek, arról viszont, hogy a Semmelweis Egyetemnek ki és mikortól lehet majd a kancellárja, az intézmény vezetői egyelőre nem tudtak többet mondani.

Az egyetemmé váláshoz a TE több könnyítést is kapott: annak ellenére is viselheti majd az egyetem nevet, hogy nem lesz legalább két kara, nem fog legalább két tudományterületen oktatni, a rektornál pedig nem írják elő a doktori fokozatot. Az önállósuló intézmény pénzügyileg is jobban járhat. A kar dékánja, Radák Zsolt az Indexnek korábban azt mondta, reményeik szerint végre pénz is áramlik az intézménybe, ami lehetővé tenné a nemzetközi színvonalú munkát. A kar épületei és eszközei mára elöregedtek, gyakran a minimális feltételeknek sem felelnek meg, nincs például szabványos kézilabdapályájuk sem.

Korábban az is felmerült, hogy a Testnevelési Egyetem megkapná a Sportkórház (Országos Sportegészségügyi Intézet) néhány épületét, köztük az úgynevezett Hauszmann-házakat is, cserébe pedig befejeznék a Sportkórház új, Alkotás úti épülettömbjét, amelyet már 2002-ben elkezdtek építeni, de a beruházás félbemaradt. Ez azonban a két intézmény közötti tárgyalásoknak nem volt témája, mivel a Sportkórház független intézmény, és a jövőjére vonatkozóan számos forgatókönyv létezik – tudtuk meg.