Kovács Bélát három évre kitiltották Ukrajnából

2014.08.29. 20:34

Sem szóbeli, sem írásbeli értesítést nem kapott arról, hogy három évre kitiltották volna Ukrajnából - mondta Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője pénteken az MTI-nek.

Az APA osztrák hírügynökség pénteken azt írta: Kijev szankciókat akar bevezetni az eredetileg Ukrajnához tartozó Krím félsziget függetlenségéről és Oroszországhoz csatolásáról szóló márciusi népszavazás nemzetközi megfigyelői ellen, akiknek egy része, köztük Kovács Béla már beutazási tilalom alatt áll az országban.

Az értesülés szerint beutazási tilalommal sújtották Kovács Béla mellett Fabrizio Bertotot, a Silvio Berlusconi-féle Hajrá Olaszország (Forza Italia) jobboldali párt politikusát, volt EP-képviselőt, Frank Creyelmant, a szélsőjobboldali Vlaams Belang belga párt tagját, valamint Hikmat Al-Sabty német politikust, a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi gyűlés baloldali képviselőjét.

Az osztrák hírügynökség az ukrán titkosszolgálat (SZBU) augusztus 21-ei levelére hivatkozik, amely szerint a felsorolt politikusok a következő 3 évben nem utazhatnak be Ukrajnába.

Megint megdöbbent

Kovács Béla a hírre reagálva azt mondta: megdöbbent, mert a krími választási megfigyelői munkát politikamentesnek tartja. Szavai szerint, ahogy korábban más országokban, most is az volt a feladata, hogy beszámoljon arról, amit látott, politikai ráhatástól mentesen alkosson véleményt, akárcsak a többi odaküldött megfigyelő. Úgy értékelt: durva és megfontolatlan lépés, ha a kitiltás más EP-képviselőt is érint. A Krímben néppárti, szocialista és független képviselők is voltak.

Kovács Béla szerint legalább egy értesítés megillette volna, azután, amilyen munkát végzett négy éven át a kárpátaljai irodájában. Kitért arra is, hogy az iroda két hete már nem működik. A közeljövőben nem szándékozott Kárpátaljára utazni, azt ugyanakkor sajnálja, hogy nem tudja az ottani magyarságot érintő munkáját folytatni - mondta.  • Hírek
  • Hírek