Emma
-2 °C
6 °C

Volt moszkvai nagykövet: nem lesz Paks, se Déli Áramlat

2014.08.29. 12:31

Biztos, hogy nem lesz Paks, és nem lesz Déli Áramlat

- ezt mondta a Klubrádióban Székely Árpád volt moszkvai nagykövet még csütörtökön.  Székelyt - aki a Gyurcsány-kormány idején volt nagykövet - amiatt szólaltatták meg, hogy Oroszország aznap behatolt Ukrajnába. Székely szerint ebben a helyzetben Orbán Viktornak már "nem lehet pávatáncot járni". Arról is beszélt, hogy Ukrajna nem fog Kelet felé orientálódni és csatlakozni az eurázsiai szövetséghez, a vámunióhoz, ez az opció mára megszűnt.

Ennek lesznek költségei és következményei, merthogy Ukrajnát nem lehet könnyen integrálni, gazdasági csődben van és nem is kis ország. Székely úgy véli, Oroszország politikailag elszigetelődik.

Azt, hogy ennek milyen gazdasági következményei lesznek, nem tudni, mert a szankciók kétélűek. Oroszország gyenge pontja nem a gáz, hanem a kőolaj. Ami viszont gyenge pontja Európának is

– mondta a volt nagykövet. 

Aki egyébként 2008-ban még ezt nyilatkozta:

Lehet Oroszországot szeretni, nem szeretni, de a földrajzi, gazdasági helyzetet tudomásul kell venni. Oroszország és az EU 200 milliárd eurós forgalmat bonyolít évente. Ebből nem szabad kimaradni. Ezek alapján én azt tűztem ki célul, hogy a nagykövetség minden megragadható eszközzel támogassa a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fejlődését, mert ez nemzetgazdasági érdek.