Egy klingon harcos indul Orbánék ellen

2014.08.31. 21:52
Nem mondom, hogy Falus rövidfilmje vagy Fodor számmisztikája nem dobta fel eddig a kampányt, de azért nem szállítja a magyar politika az érdekes szereplőket folyamatosan. Épp ezért voltunk kíváncsiak a baloldali ellenzék közös, egyébként DK-s jelöltjére, aki Óbuda 1. számú választókörzetében indul. Miyazaki Jun lehet, hogy az első ember, akire egyszerre jellemző, hogy félig japán, rajong a Star Trekért és Gyurcsány Ferencért. Miyazaki szerint bőven van párhuzam a sci-fi legendás sztorijai és a mai magyar politika között. És nem fél használni ezeket.
10628336 10203153413694101 3418484324188022069 n
Fotó: Gumipók

Nagy sikert aratott a barátai által megfotosoppolt választási plakát, és hozzá ez az érdekes név. Mit tudhatunk önről?

Miyazaki Jun a nevem. Gyakran kérdezik, hogy akkor ki vagyok, mi vagyok, honnan jöttem. Ez egy japán név. Miyazaki a vezetéknév, Jun a keresztnév. Szoktam mondani, hogy a japán nyelv az egyetlen a magyaron kívül, ahol normális sorrendben vannak a nevek. Édesapám japán, édesanyám magyar. Mindketten ösztöndíjjal voltak Németországban, ott ismerkedtek meg. Én már Pécsen születtem, és Magyarországon nőttem fel. Egy évet éltem csak Japánban.

És pörkölt vagy sushi?

Pörkölt. Kevés emlékem van Japánból, de azt tudom, hogy nem igazán kedveltem ott a kaját. Eleve nem nagyon szeretem a halas ételeket. A magyaros konyha közelebb áll hozzám.

Nézegetve a Wikipedia-oldalát...

Az azért nem annyira up to date már.

Igen, például arról egy szó sincs, ami miatt mi most találkoztunk.

Igen az főleg a sci-fis pályafutásommal foglalkozik.

Akkor kezdjük azzal. Honnan ez a sci-fi rajongás?

12 éves koromban láttam a királyi tévén az első és a negyedik Star Trek filmet. Akkor még csillagász és űrhajós akartam lenni, így vonzott a sci-fi, Enterprise űrhajó, Kirk kapitány stb. Aztán kiderült, hogy a reál tárgyakhoz kevesebb érzékem van, így a csillagászatot elengedtem. Viszont az űrhajók iránti rajongás megmaradt, majd elkezdtem felfedezni az egész sci-fi világot, tévéfilmek, mozifilmek, könyvek... Ezután tagja lettem több klubnak, társaságnak, majd csináltunk közös sci-fi találkozókat is. Az internetes magazin megalapítása is ebből jött, idén lesz kilenc éve, hogy működik. Most novemberben is lesz egy nagy sci-fi találkozónk. Már hogyha „túlélem” ezt az önkormányzati kampányt.

Ez a közösség hogyan reagált az aktív politikai szerepvállalásához? Lehetett látni, hogy plakátokat készítenek önről, amin vulkáninak fotosoppolták például.

Egy a miénkhez hasonló tematikájú online oldal főszerkesztője fölajánlotta, hogy ha kell, akkor besegít a kampányomba, de azt mondtam, hogy ezt és a fantasztikumot nem kell összekeverni. Nyilván akik az oldalunkat látogatják, nem feltétlenül akarnak politikával találkozni. Ők sci-fi hírekért vannak ott, és nem azért, hogy a főszerkesztőnek milyen egyéb elfoglaltsága van. Másik irányból viszont működhet: a politikába miért ne lehetne egy kis sci-fi rajongást belecsempészni?

Például?

Volt egy ilyen például, hogy poénból fölraktam egy Hosszú és eredményes életet feliratú választási plakátot az internetre (ez a Star Trekben a vulkániak jellegzetes köszönése), amit az egyik barátom átalakított, vulkáni fejet rajzolt nekem, háttérben egy vulkáni űrhajóval. Ezen én is nevettem.

Ezt a jelmondatot nem próbálta meg elfogadtatni hivatalos kampányszlogennek? Nem tűnik rossznak.

Nem. Ez azért két teljesen más közönség. Itt a III. kerületben próbálunk a szavazókkal beszélgetni a problémáikról, hogy mit tudnánk nekik segíteni. Nem biztos, hogy ők értik az ilyen sci-fi áthallásokat, amit viszont a baráti köröm, meg ez a közösség abszolút ért.

Hogy került kapcsolatba a politikával?

Mindig is érdekelt a politika, és mindig is szimpatizáltam Gyurcsány Ferenccel. Még amikor az MSZP-n belül megalakította a DK-platformot, én ahhoz csatlakoztam mint külső, pártoló tag. Aztán amikor elindította a különálló pártját, a DK-t, azonnal beléptem. De pár hónappal ezelőttig ez inkább csak csendes támogatás volt a részemről. Fizettem a tagdíjat, de nem nagyon jártam el párttaggyűlésekre. Néztem, hogy mit csinálnak.

Mikor lett aktív, és miért?

Az áprilisi választás volt az a fordulópont, amikor azt láttam, hogy nem feltétlenül elég, hogy a Facebookon az ismerőseimet idegesítem azzal, hogy puffogok a kormány intézkedései miatt. A választás előtt sokat gondolkodtam azon, hogy lehet, hogy én is inkább lábbal szavazok a kormány egyre borzasztóbb intézkedéseire válaszul: nézegettem angol állásajánlatokat. Aztán azt gondoltam, az mégiscsak probléma, ha mindenki lábbal szavaz, így végül döntöttem: lementem a következő párttaggyűlésre, megismerkedtem az itteni vezetőkkel, megkérdeztem miben tudok segíteni. Aztán ez csúcsosodott ki az önkormányzati jelöltségben.

Ez kinek az ötlete volt?

A vezetőség kért föl erre. Megkérdezték, lenne-e kedvem bevállalni. Egy-két napot gondolkodtam rajta, hogyan tudom összeegyeztetni az életemmel.

És hogyan tudja összeegyeztetni?

Október 12-e után fog igazából kiderülni, hogy van-e mit összeegyeztetni. De már most is sok időt vesz el, a kampány alatt kemény lesz, de megoldható.

Kollégáim mondták, hogy statiszta volt a tavaly forgatott 47 Ronin című filmben. Álnaiv kérdés: hogy jött ez a dolog?

Egyszer csak kaptam Facebookon egy megkeresést, hogy japán szereplőket keresnek egy produkcióba, amiről kiderült, a 47 Ronin Keanu Reevesszel. Egyébként valószínűleg nem találtak elég japán turistát, mert a forgatáson nagyon sok kínai büfést láttam a statiszták között. Másfél másodpercig látszik a jelenet, amiben szerepelek, én magamat nem is láttam, de a barátaim mondták, hogy ők igen.

Mióta él a kerületben?

Hét vagy nyolc éve lakom ebben a körzetben, ahol indítanak.

Mi a gond Bús Balázzsal, mi a gond a fideszes kerületvezetéssel? Miért kellene most inkább a baloldali összefogás jelöltjeire szavazni itt a III. kerületben?

Nekem például az egyik legfontosabb témám a panelfelújítások. Valódi rezsicsökkentésnek azt tartanám hosszú távon, ha a panelfelújításokat sokkal aktívabban menedzselnék, futtatnák.

Bár a körzetén kívül, de itt a kerületben található a mintaépület ebből a szempontból.

Igen jól fogalmaz, mintaépület, kirakatépület. Ami teljesen jó, mert kellett egy olyan minta, amin lehet tapasztalatokat szerezni, csak sokkal erőteljesebben kellene csinálni ezt. Van egy másik probléma, az, hogy az önrészt nem minden lakóközösség képes összedobni. Mi szeretnénk, hogy ezek az emberek is részesüljenek ezekből az előnyökből, és egy A vagy B kategóriás energiahatékonyságú házban lakhassanak.

Mi az amivel még kampányol?

Egy másik dolog, ami miatt panaszkodnak, az utak minősége, főleg a kis utcáké.

És mit tud tenni, ígérni egy képviselő?

A testületben tud ráhatással lenni arra, hogy a kerületi pénzeket hogyan használják föl, mik a prioritások, amik a kerület számára érdekesek és hasznosak.

Falus videójáról mit gondol?

A Falussal kapcsolatban a van rajta sapka/nincs rajta sapka effektust érzem. Egy-két héttel ezelőtt mindenki azt mondta, ezt az embert nem ismeri senki. Most ismerik. Hogy mennyire jó ez a videó, vagy nem, erről egy karaokeparti jut eszembe. Annak sem az a lényege, hogy te baromi jól énekelj, hanem az, hogy részt vegyél a buliban. És hány politikus tudnánk mondani a magyar politikából, aki bevállalta ezt egy jótékonysági cél érdekében?

klingon
Fotó: Gumipók

Az élete nagy része ebben a sci-fi világban zajlik tud, és ha igen hogyan tud meríteni ebből a politikába, egy városházi munkába? Mit tanulhat egyáltalán a politika a Star Trekből?

Én most már majdnem 10 éve online marketing tanácsadóként dolgozom, sok céggel vagyok kapcsolatban, soknak dolgoztam. Ezek a vállalkozói típusú tapasztalatok valószínűleg sokkal jobban fognak segíteni egy ilyen városházi jellegű munkában, mint a sci-fi. De azt meg szeretem, így nem lesz meglepő, ha néha, mondjuk, fogok valami sci-fi idézetet akár egy vitában elővenni.

Tudna mondani most ilyet, amit önnel vagy a kampányával kapcsolatban találónak érez? Van ilyen párhuzam? Úgy tudom, már készül a klingonos plakátja. A szegény kirekesztett kilngonokkal például azt üzeni, hogy az elesettek képviselője lesz, szemben a Csillagflottával, a gonosz Fidesszel, akik uralják az országot?

Akkor már inkább Palpatine császárt említeném ilyen szempontból, ha már a Fideszhez, Orbánhoz kell hasonlítani. (Palpatine a Star Wars egyik legfőbb gonosza, aki a klónháború idején mindenkit manipulálni próbált, hogy félreállítsa a Jediket, és létrehozhassa a totalitárius Galaktikus Birodalmat.) A szavazáson is jót nevettem, amit kiraktatok, és abból például kiderült, hogy legtöbb ember szerint egy klingon harcost látnának szívesebben az olvasók a városházán.

És lehet, hogy igazuk van, mert nem biztos, hogy a mai helyzetben elegendő a vulkáni mentalitás és logika, hanem lehet, hogy szükség van egy klingon harcos szívére és szenvedélyességére, hogy előrébb lehessen mozdítani a dolgokat

Vagy egy császárt leváltani?

Akár, igen. Vagy a helytartóit.

Ön készíti a kerületi honlapot, sőt ön lett a kampányfőnök itt helyben. Miért pont ön?

Egyébként is ezzel foglalkozom, elsősorban Google AdWords kampányokkal, Facebook-kampányokat, honlap-optimalizálást csinálok.

Ebben kér tanácsot öntől a DK, vagy besegít?

A kerületben én csinálom, nem beszéltünk ilyesmiről, nem merült föl.

És tudna rajta javítani?

Ha ők úgy gondolják, hogy tudok segíteni, akkor nyilván meg fognak keresni.

A baráti társaságból, sci-fi közösségből milyen visszajelzéseket kapott?

Leginkább pozitívak a visszajelzések. Persze van, aki aggódik miattam, kaptam privátban olyat, hogy beszéljünk erről a gyurcsányista hozzáállásról, meg hogy meg kell menteni a lelkemet, de a legtöbb visszajelzés pozitív. Nyilván Gyurcsány Ferenc eléggé megosztó személyiség a magyar politikában. Aki amellett a párt mellett teszi le a voksát, amelyiknek ő az elnöke, arra ez a döntés nyilván hatással lesz.