Majdnem leestem a székről, olyan hangos volt

2014.09.01. 11:40
Hétfő délelőtt kipróbálták, hogyan szólnak a riasztószirénák Budapesten. Ön hallotta? Ha igen, írja meg, milyen élmény volt, hogyan reagált a gyerek, a kutya vagy a macska!

Hétfő délelőtt 11 órakor tartották a budapesti lakossági riasztó-tájékoztató rendszer első szirénapróbáját, amit nagyjából 190 ezer ember elvileg hallott is. Sőt, gyakorlatilag is, egyik olvasónk ezt írta:

Majdnem leestem a székről, olyan hangerővel szólaltak meg a légvédelmi (katasztrófavédelmi?) szirénák a kerületben.

Egyben mellékelt egy videót is, szerinte érthetetlen volt az, amit közben bemondtak. A katasztrófavédelem szerint egyébként az hangzott el, hogy "Figyelem, ez próba".

Riasztószirénák

Olvasónk szerint nagyjából 5-10 percig szóltak a szirénák.

Egy másik olvasónk így számolt be:

Ijesztő. Egyből az oroszországi helyzet jutott eszembe, és átvillant az agyamon, hogy akkor most háború van, és a pincébe kell bújni? Hallottam, hogy mondanak valamit, de nem értettem belőle egy kukkot sem. Csak akkor nyugodtam meg, amikor pár perc szirénázás után megértettem, mit mondanak be. Ettől függetlenül nagyon nyugtalanító az egész. Eszembe jutott édesanyám is, aki kislányként nap mint nap élt át légvédelmi riasztást a 2. világháború idején. Borzasztó lehetett. És ez is az. Egyébként jó lenne tudni, ha igazi lenne a riasztás, mit kéne tennünk???? Ne vegyünk levegőt? Vagy most rögtön induljunk a Tesco-ba, és vegyünk gázálarcot akciósan? Ez utóbbi persze csak vicc, de a lényeg: megijedtem.

Sz. L pedig nem érti, mi ilyenkor a teendő. Ez persze érthető, hiszen erről senki nem kapott tájékoztatást:

Köszönjük ezt a lélekemelő szirénázást, amitől a gyerekem (aki egyébként a világ legtürelmesebb kisbabája) a karomban tartva is üvölt. Mármint a fürdőszobába bezárkózva a karomban tartva... Milyen jó lett volna, ha esetleg azt is megtudjuk, hogy egy esetleges vészhelyzetnél mit kell tenni igazából. Ebben a formában ez a gyakorlat csak a dobhártyák vészhelyzete volt.

Egy kollégánk pedig ezt írta otthonról:

Itt vonyít, ilyet még sosem hallottam, kurva jó. Illetve annyira nem, a gyerek elbőgte magát.

Írja meg nekünk ön is az élményét az olvir@mail.index.hu címre!

A riasztókat a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV., a XVI. és a XIX. kerületben helyezték el, ezeket a szirénákat minden hónap első hétfőjén tesztelik, de októberben, novemberben és decemberben csak csökkentett üzemidejű próbát tartanak.