Felmentették a kényszerképzetei miatt gyilkoló férfit

2014.09.02. 18:08

A Budapest Környéki Törvényszék kedden felmentette azt a hatvanéves férfit, aki ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt indult eljárás, miután 2013. május 29-én, a váci Jávorszky Ödön Kórházban betegtársát halálosan megsebesítette.

A vádlott és a sértett – akik korábbról nem ismerték egymást – az intézmény kardiológiai osztályán feküdtek, ahol egymás melletti ágyakon helyezték el őket. A vádlottban a kórházi kezelés alatt az a téveszme uralkodott el, hogy az őt kezelő intézmény az ő halálával nagyobb pénzösszeghez jut. Lánya látogatásakor arra jutott, hogy orvosa rábeszélte gyermekét, hogy egyezzen bele az apja halálába. Ezután a kapott ételt és gyógyszereket is gyanakvással fogadta, később már el sem fogyasztotta őket.

A férfi a későbbi áldozat és egy újabb szobatárs érkezését követően arra kezdett gyanakodni, hogy ők is az ő megölése miatt tűntek fel. Mindezek alapján arra a meggyőződésre jutott, hogy önmagát csak a kezelőorvos vagy a betegtársak valamelyikének megölésével mentheti meg.

Az incidens napján az áldozatnál a felesége volt látogatóban. Dél körül felszolgálták az ebédet, ám mivel a sértett ágya körül takarítani kellett, a nő kiment a folyosóra, hogy ehhez segítséget kérjen. Az egyedül maradt férfi a gyilkosának háttal látott hozzá az ebédhez, amikor a szobatárs a szekrényéből elővett egy korábban evéshez használt, összecsukható kést, amivel kétszer is hátba szúrta az éppen étkező szobatársát. A sértett ekkor a folyosóra ment segítségért, ahol a felesége, egy ápolónő, később pedig több orvos próbálta meg ellátni a sérüléseit. A férfi azonban összeesett és még a helyszínen életét vesztette. Újraélesztését is megkísérelték, ám az sikertelen volt. Halálát a két mellüregbe hatoló, a tüdők állományát sértő szúrt sebek okozták, amelyek légzési és keringési elégtelenséghez vezettek.

A vádlott a gyilkosság napján sem evett és nem vette be gyógyszereit sem, hanem a szekrényén lévő paprikakrémbe rejtette őket. A bíróság azokkal a kikötésekkel rendelte el kényszergyógykezelését, hogy azt az Igazságügyi és Megfigyelő Intézetben kell végrehajtani, illetve, hogy az legfeljebb 15 évig tarthat. Az ítélet jogerős, a vád és a védelem képviselője, illetve maga a vádlott is tudomásul vette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport