Nem esik az eső, Falus programot tud hirdetni

2014.09.05. 10:28
Több népszavazást, több térfigyelő kamerát, átláthatósági biztost, a 3-as metró felújítását, illetve a 4-es metró meghosszabbítását ígéri Falus Ferenc, aki péntek délelőtt ismerteti a programját. Falust már hetek óta kérdezik az újságírók, mikor mutatja be a programját: mára ígérte, "ha az időjárás engedi". És engedi.

Falus Ferenc, a baloldal főpolgármester-jelöltje hétfőn egy sajtótájékoztatón a türelmetlenkedő újságíróknak sejtelmesen lengette be, mikor ismerteti a programját: „pénteken, ha az időjárás is engedi”. Úgy tűnik, az időjáráson nem múlik a dolog: mivel nem esik az eső, szinte egy felhő sincs az égen, Falus nem csigázhatja tovább a budapestieket.

Az Együtt-PM csütörtökön már ki is küldte a meghívót, hogy péntek délelőtt Falus Ferenc valóban kiáll egy terézvárosi helyszínen, és elárulja, mit csinálna a fővárossal, ha október 12-én bizalmat szavaz neki a többség.

Habár hivatalosan a programot csak 11 órakor ismerteti, a Népszabadság már a mai számában szemezgetett belőle, és az Indexnek is sikerült megszereznie az eddig gondosan titkolt dokumentumot. Habár a programbemutatóról tudósítunk, néhány figyelemreméltó részletet már most elárulunk a programból:

  • Falus a „súlytalanság helyett az ellensúly szerepét” ajánlja a fővárosnak. Ez egész pontosan azt takarja, hogy Falus szerint a fővárosi önkormányzat az elmúlt négy évben a miniszterelnök "kirendeltségévé értékelődött le", államosították az iskolákat, kórházakat, a főváros kirekesztésével átépített Kossuth teret. Ezen Falus változtatna.
  • Falus ígérete szerint „a lehető legtöbb helyi kérdést közvetlen demokratikus fórumokra delegáljuk, népszavazásokat kezdeményezünk”. Szintén a „polgárok bevonását” jelenti, hogy online felületek, közösségi média és okostelefonos applikáció segítségével létrehozzuk „Budapest problématérképét”.
  • A beruházások indításáról az újonnan megalakuló Budapesti Fejlesztési Központ döntene, amelybe a főváros mellett a kerületek, a kormány és más érintettek is tagot küldhetnének. 
  • Teljesen átláthatóvá tennék a fővárosi önkormányzatot és cégeit. Az ellenőrzést a civil szervezetek által jelölt és választott úgynevezett átláthatósági biztos látná el. 
  • A bűnözéstől félő budapestieknek sem kell aggódniuk, Falus azt ígéri, hogy még több térfigyelő kamerát telepít, és a helyi közösség bevonásával megtisztítja a „fertőzött” területeket.
  • A hagyományos baloldali elemek sem hiányoznak a programból: a hajléktalanoknak kapaszkodó programokat dolgoznának ki, a roma fiatalokat ösztöndíjjal segítenék.
  • Külön fejezet szól a közlekedésről, és több konkrét ígéretet is tesz Falus. A főpolgármester-jelölt megígéri a 3-as metró felújításának haladéktalan megkezdését, új metrókocsik vásárlását, sőt a 4-es metrót is továbbépítené a a Bosnyák térig, illetve a budaörsi virágpiacig.