Annál jobban utáljuk a politikát, minél többet tanulunk

2014.09.06. 14:09

Minél többet tanulsz, annál kevésbé bízol az intézményekben — ez is kiderül a legfrissebb bizalmi index felmérésből. Legkevésbé bizalomgerejsztő továbbra is a parlament, a politikusok és általában a politika egésze, ők most 1,5-öt kaptak a négyfokú skálán, ennél nem lenne könnyű rosszabb eredményt elérni egy ilyen felmérésben.

Az a nem reprezentatív adatokból is látszik, hogy a társadalmi közbizalom állapota évek óta beállt egy nagyon alacsony szintre, és azóta is ott, a béka feneke alatt stagnál. Az emberek 55 százaléka egyáltalán nem bízik a politikusokban. Ehhez képest az a 25 százalék, aki csak a ‘nagyon nem’ lehetőséget választja, már viszonylag kedvező módon foglal állást. Mivel olyanok is vannak, akik inkább nem válaszolnának egy ilyen kérdésre, nem egészen 7 százalék marad, aki többé-kevésbé viszonyul pozitívan a politikusokhoz, úgy általában.

A rendőrség, az igazságszolgáltatás, az önkormányzatok és az egyházak ennél jobb, egymáshoz nagyjából hasonló értékeket kaptak, de összességében pozitívan csak a civil-nonprofit szervezeteket ítéli meg a 2000 ember válaszain alapuló felmérés szerint. Az minden intézmény megítélésénél látszik, hogy az iskolai végzettség fordítottan arányos a bizalommal.

A különféle társadalmi intézmények elfogadottságát, a beléjük fektetett bizalom szintjét rendszeresen mérik a közösségfejlesztő szervezetek, legújabb adataik a szeptember 22-én kezdődő Állampolgári Részvétel Hete! nevű figyelemfelhívő programsorozathoz is kapcsolódik. A nemzetközi kampányhét legfontosabb célja, hogy nyilvánosságot teremtsen az állampolgári cselekvések lehetőségének és általában a civil részvételnek.