A főpolgármester-jelölt, aki Obamától vár pénzt

2014.09.08. 18:48
Hallott már Galyas Istvánról? Nem? Pedig ő is ugyanolyan főpolgármester-jelölt lehet, mint Tarlós István, Falus Ferenc vagy Bokros Lajos. A Nemzeti Roma Összefogás támogatását élvező, de függetlenként induló Galyas István eddig azért rejtőzködött, hogy a politika ne akadályozza az indulását. Még nem jelölt hivatalosan, de az Indexnek máris jelezte, hogy egy emberközpontú jelölt javára visszalépne.

Hétfő délután, amikor lezárult az ajánlásgyűjtés, váratlanul megjelent a választási iroda honlapján, hogy az eddig ismert nevek mellett egy bizonyos Galyas István is leadta az ajánlásokat a főpolgármester-jelöltségért. Galyas Istvánról az elmúlt hetekben semmit nem hallhattunk, és ez nem is volt véletlen. Az Indexnek azt mondta:

"Igyekeztünk titokban tartani a jelöltségemet, hogy ne akadályozzon a politika bennünket."

Így sikerült is nagyjából 6400 ajánlást összegyűjtenie, most pedig reménykedik, hogy a választási iroda jóváhagyja az indulását.

Galyas Istvánról egy rövid beszélgetés után a következőket tudtuk meg:

  • A Nemzeti Roma Összefogás budapesti elnöke és országos alelnöke. A civil szervezet tagjai és szimpatizánsai segítettek neki ajánlásokat gyűjteni. A szervezet a nemzetiségi választásokon is indul, a reményeik szerint 15-16 kerületben lesz listájuk.
  • Galyas 2007 és 2010 között az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke volt. Ekkor Kolompár Orbán vezette a testületet, de Galyas szerint nem megfelelően, kísérletet is tett az elmozdítására.
  • 2011-ben elindult a hajdúszoboszlói-püspökladányi időközi parlamenti választásokon, de nem sok sikerrel, 3,5 százalékot kapott.

Most azért indul Budapesten a főpolgármesteri tisztségért, mert szerinte ez "a roma kisebbségnek egy lehetőség". Arra szeretné a kampányban felhívni a figyelmet, hogy a "budapestiek közül sokan élnek nyomorban", ezzel kéne foglalkozni, "nem pedig a pártérdekekkel". Ha hivatalosan nyilvántartásba veszik, lesz részletesebb programja is, egyelőre azonban ebből nem akart elárulni részleteket.

Amikor arról kérdeztem, hogy ugyan miből fogják finanszírozni a főpolgármesteri-jelölti kampányt így felelt:

"Az Istenünk megígérte, hogy beszél Obamával, hogy támogasson minket."

Aztán hozzátette, hogy ezt viccnek szánta, és így akarta jelezni, hogy nincs pénzük, így senki ne számítson tőle látványos kampányra. Galyas azért tisztában van a realitásokkal, már most jelezte, hogy ha talál egy "emberközpontú jelöltet", aki "magáéva teszi" a programomját, akkor: hajlandó visszalépni a javára.

De azt nem mondta meg, kik jöhetnek szóba, mert "ennek még nincs itt az ideje".