Rejtély, miért lépett vissza Schmuck főpolgármester-jelöltje

2014.09.09. 13:34
Schmuck Andornak és pártjának sehol nincs győzelmi esélye, hétfőn mégis egy váratlan húzással sikerült magára terelnie a figyelmet. Hirtelen visszaléptették a főpolgármester-jelöltjüket, Fürst Izabellát, és magyarázat helyett csak annyit közöltek, hogy Fürst bocsánatot kér. És hogy miért? Azt majd csak a választások után árulja el Schmuck. Két verziót is hallottunk.

A főpolgármester-jelölti ajánlásgyűjtés véghajráját hétfőn egy apró ügy színezte: váratlanul visszalépett az egyetlen női induló. Fürst Izabellát a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, illetve a Magyar Nők Szövetsége indította, de hétfőn egy meglehetősen furcsa közleményben vonták meg tőle a bizalmat. Ezt írták Schmuckék:

Fürst Izabella a döntést tudomásul vette, és minden érintettől ezúton is bocsánatot kér. A Szociáldemokraták továbbra is a pozíciók helyett a tisztességes politizálást tartják a legfontosabbnak.

Fürst esélyei a győzelemre a papírforma szerint a nullával egyenlőek voltak, a jelölése csak arra szolgált, hogy erősítse a Szociáldemokraták kampányát, és alkupozíciót biztosítson Schmuckéknak egy esetleges politikai egyezkedésben. (Hiszen Fürst valószínűleg a baloldali szavazókra hajtott volna.) Így tehát nyomós indok kellett, hogy Schmuck Andorék az utolsó pillanatban visszaléptessék őt, holott információnk szerint megvolt az elegendő ajánlás a jelöltséghez.

Mi az a súlyos hiba?

Schmuck Andor az Indexnek és más médiumoknak is csak annyit mondott, hogy Fürst Izabella "súlyos hibát követett el", és október 12., tehát a választások után mindent elárul. Így több mint egy hónapig rághatjuk a körmünket, mi is a súlyos hiba, ami tönkre tehette volna a Szociáldemokraták kampányát, és miért is kért bocsánatot Fürst. Szociáldemokrata és más baloldali forrásainktól két verziót hallottunk, miről kell a választásokig hallgatnia Schmuck Andornak.

1. Fürstöt csapdába csalták. Mivel a Falus Ferenc mögé felsorakozó baloldali összefogás meg akarta akadályozni az indulását, a következőt találták ki. Egy magát fideszes aktivistának kiadó ember felhívta Fürstöt, hogy hajlandó választói adatokat adni neki, amelyeket a saját ajánlóíveire átmásolhat. Fürst óvatlanul belement az üzletbe, és erről hangfelvétel is készült. Schmuck pedig nem vállalta a kockázatot, hogy a bizonyíték nyilvánosságra hozatala után csak erről szóljon a kampánya.

Ezt a verziót erősíti a Népszabadság szombati cikke, amely megszellőztette, hogy Fürstnek a Fidesz nyújt segítséget a jelöltséghez szükséges ötezer aláírás összegyűjtéséhez. A Népszabadság azt is említi, hogy valamilyen bizonyítékuk is van az együttműködésről. Ha tényleg ez történt, már érthető, hogy Fürst Izabella, miért fogalmazott úgy a Facebookos videójában, hogy "a rutintalansága közrejátszott a hiba elkövetésében".

2. Egy másik verziót is hallottunk, amely szerint szó sincs semmiféle ajánlásbizniszről, fideszes segítségről vagy zsarolásról. Egyszerűen az utolsó pillanatban tudott meg Schmuck egy Fürst életét érintő magánügyet, amely ugyan független a politikától, de felhasználhatták volna ellene és a párt ellen. Így Schmuck a gyors visszaléptetés mellett döntött. Ez esetben azért kért bocsánatot Fürst, hogy korábban nem szólt senkinek erről a magánügyről, és ilyen helyzetbe hozta a támogatóit. Cserére ugyanis már nem volt lehetőség, ő is csupán egy B-verzió volt, hiszen Schmuckék eredetileg Árok Kornélt akarták indítani.

Miután ezt a két forgatókönyvet hallottuk, megkérdeztük Schmuckot, melyik az igaz a kettő közül, mire a Szociáldemokraták elnöke sejtelemesen csak annyit válaszolt:

"Érdekes felvetések, október 13-án elárulom az igazságot."