Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Ez nem vicc vagy riogatás: tényleg özönvíz jön

2014.09.10. 15:27

Az OMSZ azontúl, hogy 15 megyére elsőfokú, 2 megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki az intenzív záporok, zivatarok és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt, közzétett egy térképet is, amiben arra figyelmeztetnek, hogy lesznek területek, ahol akár 100 mm-nyi eső is eshet.

20140910 csapielore.png
Fotó: omsz.hu

Szerdán délután Békéscsabán már borsó nagyságú jég esett, az utcák pedig rövid idő alatt hömpölygő vízfolyammá váltak. Az Időkép szerint pedig Tiszafüreden 46 mm, Tamásiban 40 mm csapadék hullott csak eddig.

A felettünk elhelyezkedő ciklon miatt a helyzet ráadásul csütörtökön még rosszabb lesz, akkor már az ország középső és nyugati részén nagyrészt másodfokú riasztás lesz érvényben. Az OMSZ szerint pár nap alatt egy havi átlagos csapadék mennyiségnél is több eső hullhat le. (Az OMSZ frissülő veszélyjelzését itt követheti figyelemmel.)

A mostani előrejelzések szerint a komoly esőzések vasárnapig is eltarthatnak, de utána is többfelé valószínű eső, zápor, helyenként zivatar. A héten hajnalban 12-18, napközben 16-30 fokra számíthatunk.