Barroso Orbánnal viccelődött

2014.09.11. 14:30

„Akkor itt van ez a két levél: az egyik magyarul, a másik angolul. Aláírom először a magyart, remélem, az van benne, amiről tudok” – viccelődött José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) leköszönő elnöke az EB és Magyarország közötti, 2020-ig tartó partnerségi megállapodás aláírásakor, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel kölcsönösen elmondták, hogy bár az Európai Unió és Magyarország párbeszéde nem mindig volt zökkenőmentes az elmúlt években, de most már szinte minden rendben van.

„Magyarország az egyetlen olyan európai uniós tagország, amelyet a sarkától a füléig átvilágított az EU a demokratikus jogok tiszteletben tartása szempontjából, mert mi egy későn alkotmányozó ország vagyunk" – mondta Orbán, és hozzátette, az új alkotmány körül vitákban mindig az EB-t tartotta az egyetlen pártatlan félnek. Orbán szerint mára az ombudsman személye körül kialakult vitán kívül minden problémás kérdést sikerült rendezni az unióval. 

A csütörtökön aláírt megállapodás az EU stratégiai és kohéziós fejlesztési alapjából 2014 és 2020 között Magyarországnak juttatott pénzek összegét rögzíti. "Ez a megállapodás úgy, ahogy van, egy jó hír Magyarország számára, mert az ország érdekeit szolgálja. Kemény tárgyalások árán jutottunk el a mostani formájáig" – mondta. Az új megállapodás fókuszában a gazdaságfejlesztés áll, a pénzek 60 százalékát erre fogja költeni a kormány. Orbán szerint 2020-ra a közösségi pénzek segítségével Magyarország egy fejlett állam lesz, amely gyorsabban tudja majd törleszteni az adósságait.

Az utolsó magyarországi hivatalos látogatására érkező Barroso az aláíráskor azt emelte ki, hogy Magyarország még mindig a kohéziós alapok egyik legnagyobb kedvezményezettje, és az új ciklusban még a korábbiaknál is több pénz jut nekünk fejlesztésre, aminek látványos változásokhoz kell vezetnie. A leköszönő elnök az EU és Magyarország közötti vitákról nem nagyon szeretett volna beszélni, annyit mondott csupán, hogy az EB mindvégig őrködött a jogállamiság felett.