Településeket zárt el a heves eső

2014.09.12. 06:24 Módosítva: 2014.09.12. 08:39

A heves esőzések miatt éjszaka országszerte mintegy 60 esethez riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosban és Pest megyében kapták. Jellemzően a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék okozott gondot, de több esetben leszakadt ágak, kidőlt fák miatt is kérték a tűzoltók segítségét.

Budapesten a Béke tér van víz alatt

Rengeteg eső esett csütörtök éjjel Budapesten, a víz sok gondot okozott magánházaknál és több közterületen.

A víz a XIII. kerületi Béke téren legalább ötven centiméter magasan állt, és egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört a víz. A VII. kerületi Munkás utcában "valószínűleg egy víznyomócső törhetett el", beszakítva az útburkolatot. Az úttest rongálódása miatt a Munkás utcát a rendőrök lezárták.

A XXI. és a XXII. kerületben elakadt járművekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

Másfél óra alatt több mint tíz, az időjárás okozta káreseményhez kapott riasztást a szolgálat.

Elzárt települések

A heves esőzések miatt megáradt Principális-csatorna utakat öntött el, emiatt péntek hajnalra két település megközelíthetetlenné vált Zalában. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte: a Nagybakónakra és Kisrécsére vezető út egy-egy szakaszát le kellett zárni a járműforgalom elől, mert a Principális-csatorna vize elárasztotta. Az áradás miatt mindkét település megközelíthetetlenné vált, mert közúton csak egy irányból érhető el mindkét falu.

A Principális áradása miatt csütörtökön Nagykanizsán már járhatatlanná vált egy útszakasz. A csatorna partján vezető Camping utat teljes szélességében lezárták a forgalom elől.

Alsórajkon kitelepítettek egy családot az áradás miatt elöntött házukból. A faluházban helyeztek el éjszaka három embert Alsórajkon, miután a közeli patak elöntötte a házukat.

Az OKF információi szerint az országosban hat lakóépületben keletkezett valamilyen kár. A Somogy megyei Mikén egy tűzfal omlott le, míg a Baranya megyei Kökényen egy ház tetőszerkezete rogyott meg. Egyik esetnél sem sérült meg senki. Zala és Somogy mintegy 1300 homokzsákot használtak fel a védekezéshez.

Budapesten elsőfokú figyelmeztetés

Az ország nagy részén továbbra is figyelmeztetés van érvényben a sok eső miatt. Komárom-Esztergom és Nógrád megyében másod-, tizenhárom megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetés adott ki a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.