2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Svájc 1
Németország 0
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00 ÉLŐ
Skócia 0
Magyarország 0

Tanakajdon magasról tesznek a választásra

2014.09.12. 20:54
Hányan izgulhatnak jelöltként október 12-én? Melyik faluban harcolnak a legtöbben a polgármesterségért? Hol marad el a választás, mert senki nem indul a polgármesteri posztért? Hol nem lesz egyáltalán szavazás? Érdekességek az önkormányzati választás jelöltállításáról.

Péntekig ellenőrizhették a választási irodák a hétfő délután négy óráig leadott ajánlásokat, így mára ténylegesen eldőlt, mely településen hányan indulhatnak a polgármesteri vagy képviselői posztokért. Néhány érdekesség az összesített adatokból:

  • Összesen 59 426 jelölt verseng majd október 12-én a szavazatunkért. 
  • Az ország 3177 településén összesen 8140 polgármester-jelölt indul, vagyis a választók településenként átlagosan két és fél jelölt közül választhatnak. 6505-en függetlenként indulnak.
  • Ez persze csak az átlag, van olyan település, ahol ennél sokkal több jelölt közül választhatnak az ott lakók. A Pest megyei Tápióságon például 13-an versengenek, 11 független mellett fideszes és DK-Együtt-MSZP-PM-es jelöltje is van a községnek.
  • Emellett több kis faluban is óriási küzdelem várható a polgármesteri címért. A 360 fős Alsórajkon például nyolcan, a 336 fős Somogyhatvanban pedig például heten indulnak a polgármesterségért.
  • Két faluban nem lesz polgármester-választás október 12-én. A Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon sem akadt jelentkező, aki elvállalta volna a falu első embere posztot, így itt biztosan időközi választást kell majd rendezni.
  • A tanakajdiak bátran csinálhatnak programot október 12-re, mert helyi képviselőkre sem tudnak szavazni. Nem akadt ugyansi négy ember, aki hajlandó lett volna beülni a képviselő-testületbe. A Baranya megyei Kishajmáson szintén elmarad a képviselő-választás, itt is csak három jelölt van a minimálisan szükséges négy helyett.
  • Budapesten hét főpolgármester-jelölt indulhat, kérdés persze, hogy október 12-ig visszalép-e valaki az indulók közül.
  • A 23 budapesti kerület polgármesteri címéért összesen 136-an küzdenek. A legtöbb jelölt a Józsefvárosban van, itt kilencen szerepelhetnek majd a szavazólapon. Legalább öten mindenhol indulnak, ennyi a legkevesebb budapesti polgármester-jelölt, öten indulnak Óbudán, a Belvárosban, Zuglóban, Rákospalotán, Rákosmentén, Pestszentlőrincen és Csepelen is.