A TEK figyeli a magyarországi iszlám közösségeket és az arab egyetemistákat

D  MJ20130527010
2014.09.13. 07:58

Magyarország a Nyugat-Európából érkező dzsihádisták egyik átkelőhelye – erről Bodnár Zsolt, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgató-helyettese beszélt a Magyar Nemzetnek.

A dandártábornok szerint a terrorszervezetek a kelet-európai országokat inkább csak logisztikai, infrastrukturális állomásként használják. Az Iszlám Állam komoly aggodalmakat okoz az EU-ban és az egész világon, a TEK több mint ötven terrorelhárító szervezettel folytat folyamatos információcserét. Bodnár arról is beszélt,

a terroristák húsz százaléka kerülhet be illegális bevándorlóként Európába, a maradék nyolcvan százalék legálisan érkezik.

Bodnár szerint a dzsihádista ideológiát alapvetően az interneten terjesztik, de vannak hagyományos módszerek is a beszervezésre. Harci imámok járják Európát, megjelennek mecsetekben és megpróbálják befolyásuk alá vonni a fiatalokat.

Bodnár azt is elárulta, hogy a TEK figyeli a hazai iszlám közösségeket:

Nekünk is oda kell figyelni arra, hogy a magyarországi iszlám közösségekben nehogy esetleg megjelenjenek ilyen agitátorok. Figyelnünk kell ilyen szempontból az egyetemi közösségekre is, hiszen nagyon sok külföldi tanul nálunk. Tartjuk az itteni iszlám közösségekkel a kapcsolatot, hiszen nekik nem érdekük, hogy itt radikális csoportok jöjjenek létre, ezért tőlük is kapunk jelzéseket