Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Már nincs elzárt település az országban

2014.09.16. 20:18
Újra megközelíthető közúton minden olyan település, amely korábban az intenzív esőzések következtében kialakult ár- és belvízhelyzet miatt elérhetetlenné vált. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kedd esti értékelésében a lakosság tömeges támogatását emelte ki.

Az MTI szerint Bakondi György Nagykanizsán elmondta: az özönvízszerű esőzések következményeként az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett Magyarországon a vizek okozta kár ellen védekezni, a hivatásos állományúak mellett tömegesen vettek részt önkéntesek a munkálatokban.

A főigazgató kifejtette: az elmúlt napokban 287 embert kellett kitelepíteni vagy kimenekíteni, és egy-egy veszprémi és baranyai mellett négy zalai település vált ideiglenesen megközelíthetetlenné az utak elöntései miatt. Jelenleg nincs elzárt település az országban, és a korábbi 35-tel szemben már csak 14 útszakasz van, amely nehezen vagy egyáltalán nem járható, illetve hét vasútvonalon vannak még fennakadások.

A kitelepítések miatt kiürített településeket a rendőrök őrizték, nem történtek vagyon elleni bűncselekmények, két gazda ellen azonban eljárás indult, mert a földjéről lakóházakat veszélyeztetve vezette el a vizet. A védekezési munkákban mintegy 6500 ember vett részt, és eddig 430 ezer homokzsákot töltöttek meg.

Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági főfelügyelője, a régiós irányító törzs vezetőjeként felidézte: Vas és Zala megye területén két nap alatt 120 milliméternyi eső esett, ami kéthavi átlagnak felel meg. Még három település 23 lakója nem költözhetett vissza otthonába Vas megyében.

Már több mint 553 kilométeren van árvízvédelmi készültség, belvíz miatt pedig tíz vízügyi igazgatóság területén, 35 szakaszon van készültség. 

A Mura Letenyénél 554 centiméteren tetőzött, ami 40 centiméterrel haladja meg az eddig legmagasabb, 1972-ben mért vízállást. A folyón kedd délelőtt 535 centimétert mutatott a vízmérce. Az árhullám csúcsa reggelre Murakeresztúr térségébe ért, ahol lassan áradó, tetőzés közeli állapot alakult ki. A szakemberek ott 590 centiméter körüli tetőzést várnak, és 11 órakor 583 centiméteres vízszintet mértek. Változatlanul harmadfokú a készültség. Kedd estétől várható a víz apadása, csütörtökre valószínűleg már több mint egy méterrel lesz alacsonyabb a vízállás.

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe 18 órakor a Rába több szakaszán: Nick, Uraiújfalu, Pápóc és Ostffyasszonyfa térségében.

A Rábán a harmadfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a szakemberek a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál, de lejjebb, Vágnál és Árpásnál is.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Rába sárvári szakaszán délelőtt. A Rába Sárvárnál intenzíven árad, a folyó vízszintje a megszokott vízálláshoz képest kedd reggelre több mint két métert emelkedett, a tetőzést 400 centiméter körüli magasságra várják.

Jelentős apadás kezdődött kedden az Ipoly Nógrád megyei szakaszain, ezért Ipolytarnócon visszavonták a legmagasabb, harmadfokú védelmi készültséget.

Szukics Ferenc megbízott Zala megyei rendőrfőkapitány elmondta: 960 rendőr nyújtott segítséget az elmúlt napokban, a zalaiak mellett a készenléti rendőrség és több mint félezer körmendi rendőr szakközépiskolás. A kitelepítettek vagyonát mindenütt sikeresen megőrizték, a visszaköltözöttek nem tapasztaltak bűncselekményt vagy szabálysértést. Kedd reggel térhettek vissza otthonaikba Szijártóháza és Zalaszombatfa lakói, összesen 82 ember, akiket még vasárnap költöztettek ki.

Az elmúlt napokban lehullott csapadék kárelhárítása még kedden is tart Szentes és Csongrád városában, több tűzoltóegység szivattyúzza a vizet. Szentes térségében elsőfokú belvízvédelmi készültség van, csaknem 13 ezer hektárt öntött el a víz. Az elmúlt hat napban a havi átlag kétszeresét meghaladó mennyiségű, 93 milliméter csapadék hullott az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén.