Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem kerül a Parlamentbe a lovasrohamos festmény

2014.09.18. 09:33

Majdnem három éve történt, hogy Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott 24 millió forintért 16 történelmi festményt rendelt, amelyek belekerültek az Alaptörvény bőrkötéses kiadásába, és az eredeti tervek szerint a Parlament vagy a Sándor palota épületét díszítették volna.

A Bors viszont úgy értesült, hogy a többek között a dualizmusról, az első és második világháborúról, a Tanácsköztársaságról, a Trianonról és a 2006. október 23-ai eseményekről készült festmények mégsem kerülnek a Parlamentbe.

Kerényi a lapnak most úgy nyilatkozott, rájött, hogy a festmények nem valók a Parlamentbe, "az épületet tervező Steindl Imre még Munkácsy Mihály Honfoglalás című művét is ellenezte".

A képek vándorkiállításon szerepeltek az ország nagyváro­saiban, az utolsó állomás idén tavasszal Sopron volt. A lapnak Kerényi azt mondta, hogy a képek most "szállítás közben" vannak, és jelenleg éppen helyet keres számukra. (Ha lemaradt volna a vándorkiállításról itt megnézheti a 16 festményt, és hozzá igazán műértő kritikákat is olvashat.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!