Ilyen egy ideális fideszes civil szervezet

2014.09.19. 08:58 Módosítva: 2014.09.19. 09:00
Ugyanazok irányítják, mint a pártot és az önkormányzatot, hivatalosan is az a céljuk, hogy együttműködjenek a várossal és a Fidesszel, és még üzleti megrendelést is kapnak. Ebben a civil modellben nem kell tartani attól, hogy idegen érdekeket képviseljen valaki. Érden T. Mészáros András egy személyben polgármesterjelölt, fideszes politikus és civil szervezeti vezető.

Nem szeretjük a hazugságot és a kétszínűséget.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben ismét előhozta néhány magyar civil szervezettel kapcsolatban érzett félelmeit.

A miniszterelnök a norvég alapos csoportra célozva már másodszor pedzegette, hogy szerinte külföldi érdekeket szolgálnak, sőt, a támogatások miatt lényegében idegen zsoldban állnak. Ezek azok a szervezetek, amelyek irodáiban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal mellett a készenléti rendőrök is adatokat gyűjtenek, mert az állami vezetők az utóbbi hónapokban számos különféle gyanút fogalmaztak meg ellenük.

A miniszterelnök eddig nem fejtette ki, hogy véleménye szerint milyen lenne egy ideális civil szervezet, de szerencsére a szektor összes képviselője esetében biztos, hogy nem kell tartani az idegen érdekek beszivárgásától. Léteznek az országban olyan szervezetek, ahol garantált, hogy csak a legszorosabban vett lokális érdekeket fogják megjeleníteni.

Jó példa erre az érdi Összefogás Egyesület.

A szervezet évek óta működik, semmi köze a rövid életű baloldali választási szövetséghez, a névazonosság csak a véletlen műve, hiszen jóval hosszabb múltra tekinthet vissza, mint az MSZP-Együtt-PM-DK együttműködése.

A lényeg az, hogy az érdi Összefogás gyakorlatilag képtelen olyan célokat maga elé tűzni, amik ne egyeznének a városvezetés céljaival. Az egyesület ugyanis maga a városvezetés: hivatalos képviselője és kuratóriumi elnöke T. Mészáros András, Érd polgármestere, a kuratórium tagjai pedig Segesdi János és Tóth Tamás alpolgármesterek, valamint Kéri Mihály közgyűlési képviselő. Mindannyian fideszes politikusok. Így a szervezet hosszú ideje képes zökkenőmentes együttműködést megvalósítani az önkormányzattal és a párttal.

A Civil Szervezetek Névjegyzékében található beszámoló szerint a szervezet nem is nagyon akart egyebet. Az érdi Összefogás kizárólag olyan programokban vesz részt, amelyeket az önkormányzat és a Fidesz szervez vagy támogat. A bíróságra leadott 2012-es beszámoló szerint hét programot tervezett be, a partnerek és a szervezők között minden esetben ott volt Érd és a párt. Ez a szimbiózis mentesíti a szervezetet a pénzügyi támogatások gondjától, a működés fenntartása egész kevés pénzből, néhány százezres vagy milliós tételből megoldható, és mindig kéznél van egy civil szervezet, ha éppen erre van szükség.

Hol lehet hasznossá tenni egy civil szervezetet? Hát például a lapkiadásban.

Az Összefogás papírjaiból kitűnik, hogy a szervezet hivatalosan is elismert „legfontosabb célkitűzése” az Érdi Lap kéthetenkénti megjelentetése volt. Ezt a célkitűzést sikeresen meg is valósította a szervezet. A „Polgári összefogás lapja” alcímmel megjelenő újság természetesen jelentős teret adott a városvezetés számára a szereplésre, valamint az ellenzék kritizálásra – úgy, hogy a 12 ezer nyomtatott példányban megjelenő laphoz formálisan nem volt köze az önkormányzatnak. Legfeljebb csak fizetett önkormányzati és baráti hirdetéseket helyezett el a lapban.

További előny, hogy a kiadást is házon belül lehetett megoldani. Így nem összeférhetetlen, hogy az egyik fideszes közgyűlési képviselő családi cége a kiadó. A cégben dolgozik a képviselő édesanyja, és felesége, aki a Fideszt rendszeres fellépésekkel támogató Egerszegi Krisztina testvére.

Az Összefogás az önkormányzati választás előtt is egy nagyobb formátumú kiadvánnyal lepte meg a város lakóit. Az újrainduló fideszes polgármestert és jelöltcsapatát támogató „Folytassuk!” címet viselő 16 oldalas, B5 méretű, színes kiadványt minden postaládába eljuttatták. A kifejezetten drága kiállítású választási füzet szponzorait nem tüntették fel.