Kövér László: Recsk egy nemzetgyilkossági kísérlet helyszíne

2014.09.20. 16:22
A parlament elnöke szerint Recsk az a történelmi emlékhely, ahol a szabadság véget ért, ahol megmutatkozik a globális erőként megvalósult szocializmus igazi arca, a kommunizmus lényege, a terror.

Kövér László szombaton felavatta azt a faragott kőtáblát, sztélét, ami a recski munkatábor helyén kialakított történelmi emlékhelyet jelöli meg.

A recski bűnök akkor teljesednek be, ha elfelejtjük őket 

mondta a házelnök az MTI szerint.

Kövér László szerint „Recsk megsemmisítő tábor volt, egy nemzetgyilkossági kísérlet helyszíne, ahol senkinek az életével nem kellett elszámolni. A nemzet közös börtöne és közös temetője volt”.

Az Országgyűlés elnöke kiemelte: napjainkban sokan, akik ifjúságukat a szocialista pártállamban, majd a szocialista utódpártban a magyar állami vagyon privatizációnak nevezett elvesztegetésével töltötték, most diktatúrát emlegetnek.

„Recsk figyelmeztet mindenkit: nincs és nem is lehet alku a szocializmus terrorrendszerével, és ezért nincs és nem is lehet alku a kínzókkal, a börtönőrökkel, sem azok szellemi és politikai örököseivel, sem azokkal, akik bármilyen okból védik, mentegetik őket” – fogalmazott.

A magyar Gulágnak is nevezett recski munkatáborban 1950 és 1953 között ezerötszázan raboskodtak. Recsk egyike az országszerte található negyvenhét történelmi emlékhelynek. Az egységes megjelölésre hivatott sztéléket a Nemzeti Örökség Intézete állíttatja fel.