40 ezerrel kevesebben szavazhatnak, mint tavasszal

2014.09.21. 09:41

Bár a települési képviselő-testületek, polgármesterek megválasztásában nemcsak a magyar és az uniós állampolgárok, hanem bevándorlók, letelepedők és menekültek is részt vehetnek, ha van bejelentett magyarországi lakóhelyük, összességében mégis kevesebben voksolhatnak október 12-én, mint a parlamenti szavazáson.

Az országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok (körülbelül 8 millió 20 ezren) szavazhattak, illetve a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok közül - akiknek szintén volt aktív választójoga - valamivel kevesebb mint 200 ezren vetették magukat névjegyzékbe. Vagyis több mint 8 millió 220 ezren szavazhattak áprilisban.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyt is megilleti a választási részvétel joga.

Vagyis az időközben nagykorúvá válókkal a 8 millió 56 ezer magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar választópolgár mellett a körülbelül 107 ezer uniós választópolgár és a bevándorlók, menekültek, letelepedők is - körülbelül 21 ezren - szavazhatnak októberben. Ez azt jelenti, hogy október 12-én körülbelül 8 millió 180 ezren szavazhatnak, ami valamivel kevesebb, mint az országgyűlési választáson voksolásra jogosultak száma.