Mivel sújtja Lázár János a norvég alap civiljeit?

2014.09.21. 08:37 Módosítva: 2017.01.12. 13:09
Mi történik, ha egy civil szervezetnek felfüggesztik az adószámát? Mit nem tehetnek meg, és hogyan tudnak valahogy mégis tovább dolgozni? Megnéztük, mi lesz a norvég alapos civilek elleni támadás legújabb áldozataival.

A Kehi a NAV-nál kezdeményezte a Norvég civil alap pénzeiért felelős cégek adószámának felfüggesztését. Mennyire hozták szorult helyzetbe a norvégos civil szervezeteket – az Ökotárs alapítványt, az Autonómia alapítványt, a Demnetet, és a Kárpátok alapítványt – a lépés?

Rövid távon a szervezetek még csökkentett módban képesek működni, igaz, a működési támogatásuk egy részéhez már nem férhetnek hozzá. De számlákat állíthatnak ki, és fogadhatnak be, tehát fizethetnek, és ők is hozzájuthatnak pénzekhez. 

Az adószám-felfüggesztés azonban erős jel, amelyet sokszor a működést ellehetetlenítő adószám-törlés követ.

Már maga az adószám-törlés elrendelése jelzi, hogy az állam komoly pénzügyi szabálytalanságokat sejt a háttérben.

„Az adószám-felfüggesztés a visszaélésszerű adózói magatartás visszaszorításának egyik leghatékonyabb adminisztratív eszköze.”

– írja a szankcióról az ado.hu.

Az adószám felfüggesztésével, vagy törlésével a szervezetek cégjogi értelemben azonban nem szűnnek meg, így a négy civil szervezet egyelőre még működhet tovább.

  • A döntés legsúlyosabb hatása, hogy ebben az esetben a szervezetek nem adhatnak be költségvetésitámogatás-igénylést. Azaz nem kapják meg azt az EU-s támogatást, amely ugyan nem magyar költségvetési pénz, de mivel a magyar szervezeten folyik keresztül, ezért ehhez sem férhetnek majd hozzá.
  • A szervezetek az ezen idő alatt benyújtott adóbevallásban nem igényelhetnek vissza, és nem vonhatnak le adót.
  • Adó-visszatérítést ráadásul a határozat életbe lépése előtt kiállított, de csak az elkövetkező adóbevallásban szereplő számláknál sem kapnak.
  • A hatóság a korábbi bevallások még nem kifizetett adó-visszatérítéseit is befagyasztja.

Mit nem adtak át a Kehinek?

A szankciók beszüntetéséhez a civileknek kérvényt kell benyújtaniuk, a NAV pedig megvizsgálja, hogy megszűnt-e az az ok, amiért a felfüggesztést elrendelték. Ez viszont nem kecsegtet sok jóval. Ahogy a Kehi vádjait, és az Ökotárs válaszait bemutató cikkünkben írtuk is: a civilek állítása szerint a gazdasági visszaélések feltárásához szükséges dokumentumokat mind átadták a Kehinek.

A feszültséget az okozza, hogy a Kehi további információkat is kér:

  • Olyan dokumentumokat, amelyeknek nem a négy civil szervezet a gazdája, hanem a norvég alap brüsszeli szervezete.
  • A vesztes pályázók adatait, amelyek egyrészt gazdaságilag nem befolyásolják a szervezet működését, másrészt nincsenek is felhatalmazva, hogy harmadik félnek kiadják őket.
  • Személyiségi jogi szempontból érzékeny adatokat, például egy leszbikus szervezet aktivistáinak nevét.
  • Olyan alvállalkozók személyes adatait, akik számláit beadták ugyan, de neveiket kitakarták, hogy így védjék őket a hatóság zaklatásaitól.

Az Ökotársnál az Indexnek elmondták, hogy a szervezet a legvégsőkig kitart, ha máshogy nem, akkor dolgozóik önkéntes munkában végzik majd feladataikat.