Seszták: Mindenki hozzon még nyolc embert

2014.09.23. 17:53 Módosítva: 2014.09.23. 21:55
A mai nap fontosabb önkormányzati választási híreit szedtük össze.

Pokorni: Győzelemre számít a Fidesz

Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök szerint a települések többségében jó esély van arra, hogy a jelenlegi kormánypártok nyerjenek. A budapesti XII. kerület polgármesteri tisztségét is betöltő politikus kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban megtartott sajtótájékoztatót követően az MTI kérdésére elmondta, "vannak nehéz körzetek, ahol én magam is csodálkoznék, ha győzni tudnánk". Ezeket "egy kezemen meg tudnám számolni, a települések többségében jó esély van arra, hogy elnyerjük a választók bizalmát" -  mondta.

Seszták: Pakson lesz a legnagyobb küzdelem

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kedden egy választási fórumon azt mondta, Paks a kormány támogatása nélkül nem létezik, és a mindenkori magyar kormánynak szüksége van Paksra. Seszták Miklós szerint Paks ma nem ott tart, ahol kellene; egy szürke kisváros hétköznapjait éli. A város fejlődéséhez szavai szerint a kormánytámogatás és a kormánypárti megyei vezetés mellett fideszes önkormányzat is kell.

Mint mondta, egy-egy paksi választókörzetben legalább 500 szavazat kell a győzelemhez. Ezért - mint mondta - nem elég, hogy a fórum résztvevői elmenjenek szavazni, minden jelenlévőnek még nyolc embert kell hoznia a választás napján.

Jobbikos esélyek

Esélyes Miskolc polgármesteri posztjára Jakab Péter, a Jobbik jelöltje - mondta Vona Gábor keddi, miskolci sajtótájékoztatóján. A Jobbik elnöke szerint különféle politikai elemzések megerősítették, hogy Miskolcon "a Jobbik győzelemesélyes", de ehhez fontos a magas részvételi arány.

A Jobbik elnöke szerint pártja jelöltjei sokszor több településen nyerhetnek, mint 2010-ben, amikor három jobbikos lett polgármester.

Botka: Nem kell fideszesnek lenni

Az önkormányzati választások a helyi közösségekről szólnak, egy város olyan, amilyenné a benne élők, a polgárai teszik - hangoztatta kedden Szombathelyen Botka László, Szeged szocialista polgármestere. Egy olyan külső tényező, mint a hatalom, ebből nem tud elvenni és nem is tud hozzátenni semmit.

Szerinte a Fidesz kampánya egyetlen gondolatra korlátozódik: akkor lesz pénz és fejlesztés, ha az adott településen fideszes polgármestert és önkormányzatot választanak. Arra, hogy ez egyáltalán nincs így, Szeged elmúlt négyéves fejlődése a példa - fejtette ki.

Azt mondta, az elmúlt hét évben a legtöbb európai uniós támogatást elnyerő magyarországi nagyváros Szeged volt, hét év alatt több mint 300 milliárd forintnyi uniós fejlesztési támogatás érkezett a városba, uniós pályázataik 75 százaléka nyert.

Vattamány szociális szalont nyitott

Álláskereső nőket segítő szociális szalon nyílt a főváros VII. kerületében kedden - jelentette be Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP), Erzsébetváros polgármestere. A külföldön már népszerű kezdeményezés célja, hogy az álláskereső nők könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra. A MASNI - azaz munkaerő-piaci aktivizálást segítő nőbarát iroda - Magyarországon elsőként ebben a kerületben nyílt, a beruházásra 6 millió forintot költött az önkormányzat.

Az iroda segít a helyes önéletrajz, motivációs levél elkészítésében. Az álláskeresőket a szociális szalonban nemcsak pszichésen, de külsőleg is felkészítik az állásinterjúra: fodrász, kozmetikus, kézápoló és ruhakölcsönzési lehetőség segíti őket.

Kunhalmi Ágnes: Tarlós István eltékozolta a főváros vagyonát

Az MSZP budapesti elnöke szerint politikai és erkölcsi értelemben hűtlen kezelés az, hogy Tarlós István főpolgármester "eltékozolta" a főváros vagyonát. Kunhalmi Ágnes kedden Budapesten, az Uzsoki Utcai Kórház előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az állam rossz gazdája az államosított oktatási és egészségügyi intézményeknek. Közölte, ezen intézmények állami tulajdonba kerülésével az egészségügy területén 150 milliárd, az oktatás területén 140 milliárdos vagyonvesztést szenvedett el Budapest. A 23 kerületi polgármesterből 14 fideszes országgyűlési képviselő is, ők mind megszavazták a főváros vagyonának elvételét - jegyezte meg.

Falus: Nem kell lapítani

Falus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje is ott volt Kunhalmival, és szerinte az állam lehetne jó gazdája ezeknek az intézményeknek. Nem az államosítás ellen kell tenni, hanem a fővárosnak a megfelelő minőségű szolgáltatásokat kellene kikövetelnie Falus Ferenc szerint, és ezt az igényt el kell mondani, nem pedig lapítani kell akkor, amikor ilyen hosszúak a várólisták.

Főpolgármesterként felelősséget vállal majd azért - folytatta - , hogy az egészségügyi intézmények jobban működjenek, jobb legyen a sürgősségi ellátás, a prevenciós programok folytatódjanak és csökkenjen a pollenkoncentráció a városban.

Arra a felvetésre, hogy a közvélemény-kutatások szerint Bokros Lajos népszerűbb, mint a baloldali pártok jelölte, Falus Ferenc azt mondta, ezt nem a választók jelezték, hanem a Nézőpont Intézet felmérése. Az "intézetről időnként nem tudjuk, hogy az agitprop osztály jelentését olvassuk-e, vagy egy közvélemény-kutató intézetét" - fogalmazott.

Orbán videón: Lesz út Egerbe 

A kormányzati ciklus végére Eger is része lesz az ország nagy közúti vérkeringésének, amihez egy négysávos autóúttal fog csatlakozni - mondta Orbán Viktor az egrieknek küldött videoüzenetében, amit Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Habis László polgármester (Fidesz-KDNP) közös sajtótájékoztatóján mutatott be kedden.

A miniszterelnök Nyitrai Zsolt és Habis László múlt heti, Budapesten tett látogatása során készült felvételen arról is beszélt, hogy megvalósulhat a városvezetésnek a vízisportcentrum megépítésére, illetve a vár teljes feltárására és "történelmi fényében" való visszaállítására vonatkozó nagyszabású elképzelése is.

MSZP: Orbán csúsztat

Gúr Nándor MSZP-s képviselő szerint Orbán Viktor csúsztat, amikor azt állítja, hogy 4,1 millió adófizető van, szemben a négy évvel ezelőtti 1,8 millió adófizetővel. Közleménye szerint a valóság az, hogy míg Orbán a 2010-es adatokból levonja a nullás adóbevallókat, a Start-munkásokat (azaz pályakezdő munkanélkülieket) és azokat, akik adójóváírás miatt mentesültek az adófizetés hatálya alól, a mostani adatokba mindenkit beleszámít.

"Orbán hazug statisztikájában ott vannak az állam által fizetett közmunkások, akiknek a járulékai nem jelentenek plusz bevételt, hiszen azt a pénzt a költségvetés csak átteszi az egyik zsebéből a másikba. Orbán a saját érdemének láttatja a gazdasági menekültként külföldön dolgozók munkahelyeit is, holott ők a közterheiket nem itthon fizetik" - véli Gúr.