A nagykövetségtől tud Obama a magyar civilek vegzálásáról

2014.09.25. 21:44 Módosítva: 2014.09.25. 21:47

A budapesti amerikai nagykövetség látta el információval a washingtoni kormányzatot a civil társadalom magyarországi helyzetéről - mondta André Goodfriend, az amerikai külképviselet ideiglenes ügyvivője csütörtökön az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A diplomácia célja az, hogy megértsék a helyzetet, amely az adott országban jellemző, az az információ pedig, amelyet továbbítanak, megbízható, pontos és naprakész. A nagykövetség tisztában van a jelenlegi magyarországi helyzettel, és igyekeznek konzultálni a kormánnyal, a civilekkel és a politikai pártok vezetőivel is, hogy teljes képet nyerhessenek az országról - magyarázta.

Az ügyvivő hangsúlyozta: a civil társadalommal kapcsolatos aggodalmaikat barátként, szövetségesként fogalmazták meg, két barát közti párbeszédről van szó, "szeretném elkerülni a bírálat vagy a kritika szót".

André Goodfriend arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok célja a civil társadalom megerősítése szerte a világon. Az ezzel kapcsolatos aggodalmaik kinyilvánításával pedig nemcsak a kormányhoz, hanem az emberekhez is szólnak, hiszen ők döntenek a kormány jövőjéről és a saját jövőjükről is - mondta a diplomata.

Obama diktatúrák közt említette Magyarországot

Előzőleg Barack Obama amerikai elnök a civil szervezetek globális amerikai támogatásának fokozását ígérte a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán, amelyen mások mellett Magyarországot is a civil társadalmat korlátozó országok között említette.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán a kormány honlapján közzétett közleményében azt írta: az Amerikai Egyesült Államok elnökének a magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó megjegyzéseinek nincs ténybeli alapja.