Áder Amerikára kacsingat, de Albániába hívják

2014.09.25. 08:07

A köztársasági elnök szerdán a Google New York-i székházában tartott közép-európai digitális fórumon beszélt. Szerinte a magyar tudásalapú gazdaság vonzó a befektetők számára. De mégis mitől tudásalapú a magyar gazdaság?

Mert volt 15 Nobel-díjasunk.

Meg két Ábel-díjas, sok a kutató, még több az informatikai szektorban dolgozó. Költői kérdés: vajon hányszor lehet még elsütni a jó öreg magyar Nobel-díjasok érvet, és vajon érdekli a befektetőket a dicső magyar múlt?

Áder olyan meglepő dolgokat is mondott még, hogy a visegrádok országok piacai önmagukban kicsik, együtt viszont már olyan nagyok, hogy az Egyesült Államoknak érdekében áll velük üzletelnie. Még ha ez így is lenne, a közelmúlt eseményei nem éppen abba az irányba mutatnak, hogy olyan rózsás lenne a térség, de főleg Magyarország viszonya az USA-val: előbb Bill Clinton volt, majd Barack Obama jelenlegi elnök illette kemény szavakkal az országot, pontosabban a kormányt.

Még keletebbre

Az igazán érdekes azonban, hogy míg Áder a fontos amerikai kapcsolatokról beszélt, és a külügy is az amerikai–magyar szövetség fontosságát hangsúlyozta, addig a magyar köztársasági elnök az ENSZ-székházban

Mongólia és Albánia elnökével egyeztetett. Az MTI szerint a következő történt:

  • a mongol államfő méltatta a korábbi kétoldalú együttműködést
  • a tervek szerint Áder és a mongol elnök októberben Budapesten is találkozik
  • 2015 első felében ismét megnyílhat a magyar nagykövetség Ulánbátorban

Ezt követően az albán elnök kitért arra, hogy

Magyarország példakép szerepet játszott az albániai átalakulás folyamatában

Az albán elnök arról is beszélt, hogy hazája belátható időn belül vissza akarja szorítani a korrupciót. Arról nem szólt, hogy ebben a magyar példát kívánják-e a követni.

Ezután az albán elnök meghívta Ádert Albániába, Áder pedig elfogadta a meghívást.