Vizsgálja az ÁNTSZ az abortusz előtti tanácsadás működését

2014.09.25. 09:50

A Népszabadság úgy tudja, hogy októberben országos szakfelügyeleti vizsgálatba kezd az ÁNTSZ az abortusz előtti kötelező tanácsadással foglalkozó családvédelmi szolgálatok működéséről.

A vizsgálatról szóló döntés azután született, hogy a Patent Egyesület júliusban saját felmérést készített, amiből az derült ki, hogy az esetek több mint 10 százalékában jogsérelem éri a tanácsadáson megjelenő nőket annak érdekében, hogy megtartsák magzatukat: érzelmi nyomásgyakorlás, hibáztatás vagy bűntudatkeltés.

Akkor az ÁNTSZ úgy reagált a felmérésre, hogy az koncepciózusan rossz színben tünteti fel a családvédelmi szolgálatok munkáját, és 2005 óta nem érkezett panasz a családvédelmi szolgálatok működésére. Ennek ellenére a lap szerint most országos vizsgálatot rendeltek el.

A Patent felmérése szerint a tanácsadáson részt vevő nők egynegyede negatív élményként élte meg a tanácsadást, a védőnő viselkedését és szóhasználatát. Spronz Júlia, az egyesület jogsegélyszolgálatának vezetője az Indexnek korábban úgy nyilatkozott, hogy
"a kötelező védőnői oktatáson például gyakran presszionálják a nőket magzat megtartására például azzal is, hogy a magzatot kisbabának, a nőt pedig anyukának hívják”.