Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizsgálja az ÁNTSZ az abortusz előtti tanácsadás működését

2014.09.25. 09:50

A Népszabadság úgy tudja, hogy októberben országos szakfelügyeleti vizsgálatba kezd az ÁNTSZ az abortusz előtti kötelező tanácsadással foglalkozó családvédelmi szolgálatok működéséről.

A vizsgálatról szóló döntés azután született, hogy a Patent Egyesület júliusban saját felmérést készített, amiből az derült ki, hogy az esetek több mint 10 százalékában jogsérelem éri a tanácsadáson megjelenő nőket annak érdekében, hogy megtartsák magzatukat: érzelmi nyomásgyakorlás, hibáztatás vagy bűntudatkeltés.

Akkor az ÁNTSZ úgy reagált a felmérésre, hogy az koncepciózusan rossz színben tünteti fel a családvédelmi szolgálatok munkáját, és 2005 óta nem érkezett panasz a családvédelmi szolgálatok működésére. Ennek ellenére a lap szerint most országos vizsgálatot rendeltek el.

A Patent felmérése szerint a tanácsadáson részt vevő nők egynegyede negatív élményként élte meg a tanácsadást, a védőnő viselkedését és szóhasználatát. Spronz Júlia, az egyesület jogsegélyszolgálatának vezetője az Indexnek korábban úgy nyilatkozott, hogy
"a kötelező védőnői oktatáson például gyakran presszionálják a nőket magzat megtartására például azzal is, hogy a magzatot kisbabának, a nőt pedig anyukának hívják”.