Újabb vádemelések jöhetnek

2014.09.30. 17:26

Vádemelési javaslattal zárult le a nyomozás az Andrássy úti ingatlaneladások ügyének újabb fejezetében. Ezúttal tíz épület értékesítése kapcsán érhette Terézvárost 1,9 milliárd forintos kár – tájékoztatta a VI. kerületi önkormányzat kedden az MTI-t.

 Az Andrássy úti paloták eladása három ügycsoportból áll. Az elsőt 2011 decembere óta tárgyalja a bíróság: az Andrássy út 47. kapcsán 128 milliós vagyoni hátrány okozása a vád. Az ügyet összevonta a bíróság az Andrássy 3-mal, amelyet 2004-ben a gyanú szerint a piaci érték negyedéért értékesített az akkor szocialista vezetésű önkormányzat az alpolgármester – az elsőrendű vádlott – javaslatára.

A második csoportot a már említett Andrássy út 3, illetve a 8 és 52 alatti épületek eladása adta, két utóbbi esetében azonban rendőrség nem talált bűncselekményre utaló jelet.

A terézvárosi önkormányzat közleménye szerint a harmadik ügycsoportba a  nyomozati irataiból kiderült, hogy az Andrássy út 2., 21., 23., 35., 45., a Munkácsy–Podmaniczky-háztömb, a Liszt Ferenc tér 7., az Anker köz 1-3., az Oktogon tér 4. és a Dalszínház utca 2. eladása került – írta a Hvg.hu.

A nyomozóhatóság szerint további csaknem 1,9 milliárd forint összegű vagyoni hátrány okozásával vádolható 24 gyanúsított, köztük Tóth György egykori és jelenlegi MSZP-s önkormányzati képviselő, továbbá Hegedűs Károly és Lázi Ferenc egykori képviselő. A terézvárosi önkormányzat jelezte, hogy ők a szintén gyanúsított – jelenleg is képviselő – Hatvani Csabával (MSZP) együtt jelöltek az októberi önkormányzati választáson.

A gyanúsítottak között van a közlemény szerint három volt jegyző, valamint több más egykori képviselő-testületi tag. Közülük 16 ember cselekménye különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésnek minősül a gyanúsítás szerint – tették hozzá.

Terézváros önkormányzata polgári jogi igényt jelentett be a büntetőeljárásban 1,9 milliárd forint értékre – közölték.