Bizniszörmények miatt fordultak a választási irodához Szegeden

2014.10.08. 09:33

Kiújult a konfliktus a szegedi örmények között, ahogy négy éve, úgy most is két egyesület indít jelölteket a nemzetiségi választáson, írja a Délmagyar.hu.

Tóth Rózsa, a Dél-magyarországi Örmény Kulturális Egyesület elnöke és képviselőjelöltje azt panaszolta el a lapnak, hogy a 2011-es népszámláláson 70-en vallották örménynek magukat Szegeden. Idén először a nemzetiségi választásokra regisztrálni kellett, ott a határidő előtt két nappal 81-en szerepeltek a listán, végül viszont 131-en lettek a szegedi örmények.

Tóth szerint ez szervezettségre utal, valószínűnek tartja, hogy "olyan bizniszörmények jelentkeztek, akik a népszámláláskor még nem tudták magukról, hogy örmények", és ezért kifogással élt a választási irodánál. Úgy véli, azért indít képviselőjelölteket a nem helyi, hanem országos szervezet, a rivális Kilikia Kulturális Egyesület, hogy minél több önkormányzatot tudjon alakítani. Holott nem ez a lényeg, hanem hogy népszerűsítsék az örménységet.

A Kilikia egyik jelöltje, a szegedi örmény önkormányzat vezetője, Horváthné Menyhárt Jolán a lapnak úgy nyilatkozott, hogy lehet, hogy az övéik vittek be sok jelentkezést, de a választási téma nem izgatja fel. Mint mondja, ha nyernek jó, ha nem, úgy is jó. A Kilikia az Arménia Népe Kulturális Egyesülettel és az Örmény Ifjúsági Egyesülettel együtt közösen 3 jelöltet indít.

A helyi választási iroda munkatársa a Délmagyarnak úgy nyilatkozott az ügyről, hogy a törvényeknek megfelelően az szavazhat, aki rajta van a választói névjegyzéken. Arra előzetes regisztrációval lehet rákerülni a jogszabályok által meghatározott feltételekkel. Aki kérte felvételét az adott névjegyzékbe, azt a választási iroda regisztrálta, hiszen senkinek a szándékát, bevallott hovatartozását nem vizsgálhatja.