Így küzdöttek a volt jobbikosok a Jobbikkal

2014.10.12. 22:31

A nyáron több jobbikos alapszervezetet is feloszlattak, így az a különös helyzet állt elő, hogy az önkormányzati választásokon egykori jobbikosok szálltak versenybe volt pártjuk jelöltjeivel. Legtöbbször alulmaradtak, de olyan is volt, aki legyőzte volt pártjának jelöltjét.

Utolsó helyen a volt mezőkövesdi elnök

Bóta Mihály, a Jobbik mezőkövesdi alapszervezetének volt elnöke augusztus közepén hagyta ott látványosan a pártot. Azt állítja, azért távolították el azzal az ürüggyel, hogy inaktív, mert le akarta leplezni a mezőkövesdi önkormányzatnál a mutyikat és ez már a Jobbik érdekeit is sértette. A megyei kampányfőnök szerint, ha Bótának fontos lett volna, hogy feltárja ezeket az önkormányzati mutyikat, akkor feljelentést kellett volna tennie, amire többször meg is kérték.

Bóta most a Nyugodt Hétköznap Egyesület jelöltjeként indult a polgármester-választáson a jobbikos Lukács Attilával szemben. 221 szavazatot, 3,58 százalékot szerzett, míg Lukács 1369 szavazattal, 22,16 százalékkal végzett. Bóta önkormányzati képviselőjelöltként is az utolsó helyen végzett az egyéni választókerületében.

Mezőnek sem sikerült

Júliusban a székesfehérvári alapszervezetet is szélnek eresztették, élén azzal a Mező Balázzsal, aki áprilisban még Vona Gáborral pózolt közösen, mint a párt képviselőjelöltje. Mező a Nyugodt Hétköznap Egyesület jelöltjeként 349 szavazatot, 1,15 százalékot szerzett, míg a jobbikos Horváth-Tancsa Ágnes Izabella 1953 szavazattal, 6,46 százalékkal végzett a polgármester-választáson. Mező önkormányzati képviselő sem lesz, az LMP-s színekben induló Sowunmi Thomas futballista is több szavazatot kapott nála.

Aki legyőzte a Jobbikot

Nagykőrösön is feloszlatták, majd újjászervezték az alapszervezetet, menesztve Dénes Dénest, a szervezet addigi elnökét, aki azóta ki is lépett a Jobbikból. Most a Jobb Nagykőrös jelöltjeként indult a 8. számú választókerületben, a Jobbik Pörge Gábort indította. Dénesnek sikerült legyőznie a jobbikos jelöltet, 14,6 százalékot szerzett, szemben Pörge 10,13 százalékával.

Két napja lépett vissza

Ugyancsak nyáron lépett ki a Jobbikból a nyíregyházi Kiss Sándor, a párt volt országgyűlési képviselője. A Nyugodt Hétköznap Egyesület jelöltjeként indult volna, míg a Jobbik Vass Zoltán Gézát indította. Kiss végül pénteken, két nappal a választás előtt bejelentette, hogy visszalép. Arra kérte támogatóit, hogy Máthé Csaba független jelöltre szavazzanak helyette. A jobbikos jelölt 10,62 százalékot, míg Máthé Csaba 7,07 százalékot szerzett.