Szombathelyen óriási viták mennek majd

2014.10.13. 07:25
Mind az öt északnyugati megyét a Fidesz nyerte, ahogy a hét megyei jogú várost is, ám kettő, Szombathely és Sopron meglepően szoros csatában dőlt el. A baloldal szombathelyi fellendülését a városi közgyűlés összetétele is mutatja – ez az egyetlen a térségben, ahol az MSZP ugyanannyi mandátumot szerzett, mint a Fidesz. A megyei testületekben viszont mindenhol a kormánypárt irányít majd, de csak Vasban kétharmaddal.

Borkainak meghálálták, hogy Győrt választotta az országgyűlés helyett

Győrött Borkai Zsolt bár nem olyan simán nyert, mint négy éve, de így is magabiztos volt a fölénye a baloldali Szabó Sándor Józsefné előtt, hiszen a parlamenti képviselőség helyett az újbóli polgármesterséget választó Borkai 61 százalékot gyűjtött be, míg az MSZP-Együtt jelöltje csak 13,5 százalékot kapott. A városi közgyűlésben 23-ből 15 helyet szerzett meg a Fidesz, vagyis többségben lesz, ahogy Sopronban is, ahol 17-ből 11 képviselő lesz az övék. Itt Dr. Fodor Tamás József (Fidesz-KDNP) szoros csatában előzte meg a független Walter Dezső Pétert, így maradhat a következő 5 évre.

Ami a megyei közgyűlést illeti, ott sokáig úgy nézett ki, hogy kétharmados többséget szerez a Fidesz, de a hosszas billegés után végül 13 képviselőnél álltak meg, egyet elvesztve az MSZP ellen. A Jobbik 4, az MSZP 3, a DK 1 mandátumot szerzett.

Négy éve itt 21 tagú közgyűlésből 15 helyet szereztek meg 71,43 százalékos eredményt felmutatva. Ezzel javítottak a 2006-os eredményükön, amikor 70 százalék alatt maradtak. Az MSZP 4, a Jobbik 2 helyet szerzett akkor.

2010-ben Borkai Zsolt (69,67 százalék), Sopronban Dr. Fodor Tamás (52,79 %) nyert a Fidesz-KDNP jelöltjeként másodszor is, utóbbi akkor is független Walter Dezső Péterrel szemben, aki 38,91 százalékot kapott. A megyeszékhelyen az összes, vagyis mind a 16 listás hely az övék lett a közgyűlésben, a kompenzációs szavazatokkal az MSZP 4, a Jobbik 2, a Pro Urbe Győr 1 helyhez jutott a közgyűlésben. Sopronban is hasonló volt a végeredmény – a 12 listás helyet a Fidesz-KDNP vitte, mellettük az MSZP 3, az LMP és a Jobbik 1-1 helyhez jutott.

Szombathelyet kishíján elbukta a Fidesz

Szoros volt a vasi megyeszékhelyen, Szombathelyen is a polgármester-választás, fideszes Dr. Puskás Tivadar alig tudta csak megtartani helyét, hiszen 43,86 százalékot kapott, míg a baloldali kihívó, a 2002-2010 között polgármester Dr. Ipkovich György 41,96 százalékot kapott.

A városi közgyűlésben is hasonlóan jól szerepelt a baloldal, hiszen a Fidesz mellett nekik is 9 képviselőjük lesz, a maradék kettőn a Jobbik és a Pro Savaria jelöltjei osztoztak.

A megyei közgyűlést viszont simán nyerte a Fidesz, 10 képviselőjük lesz, a Jobbiknak és az MSZP-nek 2-2, míg a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesületnek 1.

2010-ben sokkal simább Fidesz-győzelem született, 73,33 százalékos többséggel bírt a fidesz a megyei közgyűlésben, hiszen 11 mandátumot kaptak az MSZP 2-je, illetve a Jobbik és a Szolidaritás 1-1-e előtt. A szombathelyi közgyűlésben 13 mandátumot szerzett a Fidesz (12-t listán), az MSZP-SZTKE (Szabadelvű Társas Kör Egyesület) ötöt, míg az LMP és az Jobbik 1-1-et. Dr. Puskás Tivadar 51,51 százalékkal nyert a korábban két időszakon át polgármester Dr. Ipkovich György (MSZP-SZTKE) előtt.

Vasban lesz egy jobbikos település, ugyanis Gasztonyon Nagy Szabolcs nyerte a polgármester-választást.

Cser-Palkovics agyonverte a baloldalt

Dr. Cser-Palkovics András elsöprő többséggel nyerte meg a székesfehérvári választást, 64,5 százalékot kapott, míg az MSZP jelöltje, Dr. Márton Roland csak 22,71 százalékot. A városban is nagy többségben lesz a kormánypárt, 13 mandátumot szereztek, rajtuk kívül 2-2 független és MSZP-s, valamint 1-1 DK-s, jobbikos képviselő lesz, illetve egyet ad a Válasz-Független összefogás is.

Dunaújvárosban ha nem is ekkora, de lényeges különbséggel nyert az eddigi polgármester, a fideszes Cserna Gábor Ferenc, a baloldali Pintér Attilát megelőzve. Az ő testületében is Fidesz-többség lesz, 9 mandátumot szereztek, a baloldal 3-at, a Jobbik és a PM pedig 1-1-et.

Még nagyobb a Fidesz fölénye a megyei közgyűlésben, de a kétharmad nincs meg – 13 képviselőjük lesz a 20-ból, mögöttük a Jobbik 4-gyel, az MSZP 2-vel, a DK pedig 1-gyel.

Fidesz-többség alakult 2010-ben is a megyében, a kormánypárt 61,9 százalékot és 13 mandátumot kapott, az MSZP 4-et, a Jobbik 3-t, a Fete (Fejér Megyei Településekért Egyesület) pedig egyet, látható tehát az MSZP visszaesése. A székesfehérvári közgyűlésbe 13 Fidesz, 2-2 MSZP és Civil Mozgalom képviselő, illetve 1-1 független, jobbikos és válaszos került be. Dr. Cser-Palkovics András 56,46 százalékkal nyerte a polgármesteri választást. Dunaújvárosban a Fidesz 9 helyet szerzett, az MSZP 3-at, a Jobbik és az LMP pedig 1-et, a polgármester pedig Cserna Gábor Ferenc lett a szavazatok 47,14 százalékával.

Veszprém kétharmada a Fideszé

Veszprém maradt Porga Gyula irányítása alatt, ám a fideszes jelölt nem nyert olyan simán (közel 54 százalékot kapott) mint négy éve, bár az új kihívója, Katanics Sándor nem sokat javított az MSZP 2010-es jelöltjéhez képest. A városban viszont kétharmados többsége lesz a Fidesznek, 11 mandátum az övék, míg a baloldal 3-at kapott, a Jobbik és az LMP pedig egyaránt egyet.

A megyei közgyűlésben nincs ekkora többségük, 10 képviselőt ad a Fidesz, a Jobbik és az MSZP 3-3-at, a DK pedig 1-et szerzett.

Pedig 2010-ben megvolt a kétharmados többség, akkor 12 mandátumot kaptak az MSZP 4-ével és a Jobbik 2-jével szemben. A veszprémi közgyűlésben ugyancsak 12 helyük lett, itt az MSZP-nek 2-vel kellett beérnie, míg a Jobbik, az LMP és a Lokálpatrióták VP 1-1-et szerzett. Porga Gyula polgármester (Fidesz) nagyon simán nyert, hiszen 63,94 százalékot kapott.

A megyében két településen, Tapolcán és Devecseren is jobbikos polgármester lesz, előbbit Dobó Zoltán, utóbbit Ferenczi Gábor nyerte.

Komárom-Esztergomban minden változatlan

Tatabányán egészen minimális változás volt a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest a polgármester-választáson, pedig az MSZP új jelölttel próbálkozott. Fekete Miklós 32,75 százalékot szerzett, de ez is nagyon kevés volt Schmidt Csaba 54,63 százaléka ellen.

A városi közgyűlésben éppen a kétharmad alatt marad a Fidesz fölénye, nekik 11, az MSZP-nek 4, a Jobbiknak és az LMP-nek 1-1 mandátuma lesz. A megyei közgyűlésben ugyanúgy 9 fideszes képviselő lesz, mint az elmúlt négy évben, az MSZP viszont visszaesett, nekik csak 2 mandátum jutott, a Jobbiknak 3, a DK-nak 1.

A Fidesz 9 mandutámot szerezve majdnem kétharmados többséget szerzett a Komárom-Esztergom megyei közgyűlésben, ahol az MSZP 4, a Jobbik pedig 2 helyhez jutott. A tatabányai számok kicsit eltértek ettől, a Fidesz 10, az MSZP 6, a Jobbik 1 helyet szerzett, a polgármester-választáson viszont nem lehetett megszorongatni a Fidesz jelöltjét, Schmidt Csaba 56,7 százalékot kapott.