Az MSZP rálép a fideszes útra

2014.10.15. 13:21
Fenekestül felforgatná az MSZP szervezetét Tóbiás József. A pártelnök elárulta, hogy – hasonlóan a Fidesz korábbi sikeresnek bizonyuló döntéséhez – a jövőben választókerületi felelősöket neveznek ki, és ők közvetlenül a pártvezetés alá tartoznak majd. Az eddig nagy hatalmú megyei elnökök hatásköreit pedig kiherélné.

Egy konkrétumot máris elárult Tóbiás József MSZP-elnök arról, mit is jelent az az új időszámítás, amelyről a választások előtt beszélt. A pártelnök egy szerda délelőtti sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy a következő hetekben teljesen átalakítja az MSZP szervezetét: 

az eddigi megyei rendszer helyett a választókerületi rendszer alapján épül fel majd a párt.

Tóbiás tervei szerint tehát mind a 106 választókerületnek meglesz a felelőse, és ők közvetlenül az országos központ alá tartoznak majd. (Budapestet külön kezelik, itt megmaradnak a kerületi szervezetek is, de a választókerületi felkészülést kell segíteniük.) Tóbiás így akarja biztosítani, hogy a párt – az eddigi gyakorlattal szemben   tényleg minden településen és választókerületben ugyanúgy jelen legyen.

Az országos vezetés adja ki a feladatot a választókerületi felelősöknek, és Tóbiásék is kérik majd számon bizonyos időszakonként, negyed- vagy félévenként, hogy mit sikerült ebből teljesíteni. Ha valaki nem éri el az arra az időszakra kitűzött célt, az országos pártvezetés lecseréli.

Vagyis Tóbiás lényegében ugyanazt a szisztémát akarja felépíteni, amelyet a Fidesz már nagyjából tíz éve bevezetett a saját szervezetében.

A Fidesznél 2003 óta léteznek választókerületi elnökök, és ők közvetlenül az országos vezetés alá tartoznak, Orbán Viktornak bármikor módja van lecserélni őket. A Fideszben emiatt teljesen eljelentéktelenedett a megyei elnöki poszt, majd meg is szűnt, jelenleg regionális koordinátorok fogják össze a választókerületek munkáját.

Elveszi a pénzt a megyei elnököktől

  Az MSZP szervezeti átalakítása távolról pusztán technikai változtatásnak tűnhet, de aki ismeri a pártot, tudja, hogy radikálisan felforgatja a belső viszonyokat. Az MSZP-ben ugyanis az eddigi 25 évben a megyei rendszer miatt nagyon befolyásossá váltak a megyei elnökök, egy megye vezetésének elnyerése többnyire értékesebb volt, mint egy országos vezetői tisztség betöltése. 

Emlékezetes, hogy 2004-ben is a megyei elnökök segítették a miniszterelnöki posztra Gyurcsányt az országos elnökség akaratával szemben, 2009-ben pedig szintén a megyei elnökök hatására volt kénytelen Gyurcsány lemondani a pártelnöki posztról is. Nem véletlenül képtelenség kirobbantani a megyei elnöki posztról olyan régi politikusokat, mint Puch László (Baranya), Boldvai László (Nógrád) vagy Veres János (Szabolcs-Szatmár-Bereg).

Ezeknek a megyei elnököknek Tóbiás tervei szerint alaposan lecsökken a hatalma, bár a pártelnök hangsúlyozta, hogy nem szünteti meg ezt a pozíciót. Tóbiás szerint továbbra is hatásuk lehet és lesz is arra, ki lehet egy választókerület felelőse, de kinevezett helyi vezetők nem nekik tartoznak felelősséggel és beszámolási kötelezettséggel. 

A legnagyobb érvágás azonban minden bizonnyal az lesz, hogy  Tóbiás 

a kasszakulcsot is elveszi a megyei elnököktől,

a választókerületi elnökök kapják a pénzt, és maguk dönthetnek majd arról, mire fordítják a rendelkezésükre álló összeget. Például ha egy tiszavasvári-nyíregyházi választókerületi vezető szeretne egy utcafórumot rendezni, nem kell pénzért kuncsorognia a megyei elnöknél – hangzott el egy példa a sajtóbeszélgetésen.

Székházeladás és leépítés

És hogy honnan lesz pénz minderre? Tóbiás József szerint eddig a bevételeik 80 százalékát fordították országos ügyekre (adósságfinanszírozás, központi iroda finanszírozása), és csupán 20 százalékot a hálózatra. Ez az arány most meg fog fordulni, és a 75-80 százalékot költik el a helyi körzetekben. Tóbiás szerint ez úgy lesz megoldható, hogy eladják a párt székházát. Nem cáfolta, hogy emellett a központi dolgozók nagy részétől is megválnak.

Az MSZP alapszabálya ugyan tartalmazza az MSZP szervezeti felépítését, de nem tiltja, hogy választókerületi struktúrát hozzon létre a pártvezetés. Így Tóbiásnak várhatóan a kongresszust sem kell összehívnia ebben az ügyben. A pártelnök még az év végig szeretné kialakítani az új rendszert.