Szanyi Tibor megússza

2014.10.15. 10:13 Módosítva: 2014.10.15. 10:19
Miután Szanyi Tibor EP-képviselő szerda délelőtt bocsánatot kért nyilvánosan amiatt, hogy gój motorosokat utaztatott Brüsszelbe és patkányújságírásról beszélt, az MSZP etikai bizottsága úgy döntött: figyelmeztetésben részesíti Szanyit, de elfogadja a bocsánatkérést, és következmények nélkül hagyja Szanyi lépéseit.

Szanyi Tibor semmilyen szabálytalanságot nem követett el - így döntött szerda délelőtt az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága, amely személyesen hallgatta meg az európai parlamenti képviselőt az elmúlt napok történései miatt. Szanyi Tibornak tehát nem kell feladnia a delegációvezetői posztját az MSZP illetékes bizottsága szerint.

Az etikai bizottság az Index információja szerint ugyan figyelmeztetésben részesítette Szanyit, és megkérte a képviselőt, hogy tartózkodjon a hasonló lépésektől, de elfogadta a nyilvánosan is közzétett bocsánatkérését.

Szanyi ugyanis az etikai tárgyalása előtt meglehetősen önkritikus sajtónyilatkozatot tett az MSZP székházában.

Okom van elnézést kérni mindazoktól, akik az elmúlt napokban dermedten figyelték a rólam szóló híreket

– így kezdődik a nyilatkozata, amelyben azt írja, hogy „hatalmasat tévedett”, amikor meghívta Brüsszelbe a gój motorosokat.

Mint azt az Index elsőként megírta, a szocialisták EP-képviselője fogadást kötött a gój motorosok egyik vezetőjével, amit elveszített. A fogadás tétje pedig az volt, hogy a szocialista képviselő vendégül látja a Gój Motoros Egyesület 12 tagját Brüsszelben, fizetve azok benzinköltségét, szállását, ebédjét, vacsoráját. Mint kiderült, a magánemberként elvesztett fogadást viszont az EP számlájára rendezte, mintegy 2700 euró (842 ezer forint) értékben.

Túl indulatos és aggresszív volt

Szanyi szerda délelőtt úgy fogalmazott, hogy

hatalmas tévedés, hogy lehetséges velük akárcsak a legminimálisabb mértékben értelmesen szóba állni. Egy európai parlamenti képviselő bár gondolhatja, hogy mindenkit képvisel, a valóságban ez bizony igen korlátos.

Szanyi arra is kitért, hogy egy sajtótájékoztatón lepatkányozta az ügyről beszámoló újságírókat. A politikus erről azt mondta:

a támadások kereszttüzében sajnos túl indulatosan szóltam a hírmunkások világáról.

Kijelentette, megköveti mindazokat, akiknek „az érzékenységéhez óvatlanul közelített”. Hangsúlyozta, hogy senkit nem bántott, nem sértett, de tisztában van azzal, hogy többen úgy vették, hogy rájuk gondol „az agresszívre sikeredett kirohanása során”. (Talán ezzel van összefüggésben az is, hogy Szanyi úgy kezdte sajtótájékoztatóját, hogy minden újságíróhoz és operatőrhöz személyesen odament, és külön-külön üdvözölte őket.)

Arról is beszélt, hogy a DK múlt héten kezdeményezte az elmozdítását a delegációvezetői tisztségről, mint mondta, teljességgel nyitott bármilyen újratárgyalásra, de csak azzal a feltétellel, ha az MSZP-s és DK-s EP-képviselők minden tisztséget újraosztanak (bizottsági, frakció kincstárnoki és egyéb testületi tagsági posztok).

Szanyi sajtónyilatkozata végén sporthasonlattal is megvilágította a történteket:

sajnos a legjobb sportolóval is megesik, hogy fölé lő, mellényúl és hasonlók, így én sem ígérhetem, hogy ezentúl minden lépésem tökéletes lesz.

Szanyi azzal zárta a nyilatkozattá, hogy mivel nem követett el semmilyen szabálytalanságot, a lelkiismerete tiszta.

Az európai értékeket sugározta

Szanyi szerdai önkritikus mondataival szöges ellentétben áll az MSZP elnökségi tagjainak küldött és a Népszabadság birtokába került levél, amiben a szocialista politikus még azt hangoztatta, hogy a gój motorosok nem szélsőjobboldaliak, nem kötődnek szélsőséges mozgalmakhoz vagy pártokhoz. Továbbá, hogy a mozgalom tagjainak vendégül látásával az volt a célja, hogy az euroszkeptikus emberek felé is sugározza az európai értékeket.