Bakson mindenki ismer mindenkit, ezért most szavazhatnak újra

2014.10.16. 22:03 Módosítva: 2014.10.16. 22:32

Megsemmisítették a vasárnapi választás eredményét a Csongrád megyei Bakson, és új szavazást rendeltek el. A területi választási bizottság a polgármester- és a képviselő-testületi választás eredményét is törölte.

Az MTI híre szerint a testület azért döntött így, mert a kisteleki járáshoz tartozó kétezer lakosú község mindkét szavazókörében erősen leegyszerűsítették az adminisztrációt: a szavazatszámláló bizottságok tagjai egyhangúlag úgy döntöttek, hogy az emberek személyazonosságuk igazolása nélkül is voksolhatnak, tekintettel arra, hogy a település lakosai ismerik egymást.

A bizottság döntése alapján a kisteleki járáshoz tartozó kétezer lakosú községben a megyei önkormányzati voksolást is meg kell ismételni, így a megyegyűlési szavazásnak sincs még végeredménye.

A területi választási bizottság döntése ellen a Szegedi Ítélőtáblához lehet három napon belül bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani.

A településen két polgármesterjelölt volt, mindkettő független. Búza Zsolt eddigi polgármester – akit korábban azért támadtak, mert a keresztapja a helyi választási bizottság elnöke – 577:519 arányban előzte meg Mihályné Tóth Margitot. Kettejük között korábban már kétszer is ilyen szoros eredmény született, 2010-ben 81, majd 2012-ben egy időközi választáson 68 szavazattal kapott ki Búzától.

A képviselői helyekért 17-en indultak (érdekesség, hogy egyikük több szavazatot kapott, mint amennyivel Búza polgármester lett), mind a hat megválasztott képviselő független; a még éppen bejutott és a már be nem jutott hetedik jelölt között nagyjából ötven szavazat volt a különbség. A megyei listás szavazatok mintegy felét a Fidesz kapta (535-öt), a Jobbikra 359-en, az MSZP-re 115-en, az LMP-re 25-en, az Együtt listájáran 9-en szavaztak a község lakosai közül.