Magyarország mindössze két kórteremmel készül az ebolára

2014.10.16. 08:45 Módosítva: 2014.10.16. 10:11

Miközben a WHO becslése alapján akár heti 5-10 ezerrel nőhet a fertőzöttek száma Nyugat-Afrikában, és már három olyan ebolás is van, aki nem Afrikában kapta el a betegséget, Magyarország mindössze két kórteremmel készül a járványra. 

A Blikk úgy tudja, hogy az egész országban csak a Szent László Kórházban van két speciálisan berendezett, ebolás betegek ellátására alkalmas kórterem van. A lapnak dr. Szlávik János infektológus, a kórház főorvosa elmondta, hogy ezeket annak idején a SARS-vírus miatt építették.

A kórtermekben negatív nyomású levegő van, bent kisebb a levegő nyomása, mint odakint, tehát ha rés is támad a falakon, akkor sem juthat ki semmilyen kórokozó. Az egészségügyi személyzet szkafanderben, kesztyűben lép be és ki. A betegeket monitoron figyelik

– mondta Szlávik, aki szerint egy ebolás beteg ellátásánál az a legfontosabb, hogy elkülönített kórteremben legyen. Erre szükség esetén a hadsereg bármelyik kórházban kijelölhet kórtermeket.

A lap szerint Magyarországra havi 2-3 esetlegesen fertőzött ember érkezhet Libériából, Guineából vagy Sierra Leonéból, de ők is csak átszállással, mivel nincs közvetlen repülőjárat egyik érintett országból sem. "Az átszállással érkezőket a londoni, frankfurti és párizsi légikikötőkben szűrik" – nyilatkozta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője.

Ehhez képest friss hír, hogy csak most szombattól fogják ellenőrizni a párizsi Roissy repülőtéren a guineai Conakcryból érkező utasokat. Érkezéskor az egészségügyi személyzet meg fogja mérni az utasok testhőmérsékletét a kiszálláskor, azaz még a repülőtérre való belépés előtt. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének szerdán kiadott, az október 12-i állapotokra vonatkozó adatai szerint az ebolába 8997 fertőzött közül 4493 halt bele.