A Debreceni Egyetem arra kéri az afrikai diákokat, hogy ne utazzanak haza

2014.10.17. 10:38 Módosítva: 2014.10.17. 10:44

Az ebolajárvány terjedése miatt arra kérik a Debreceni Egyetemen (DE) tanuló afrikai diákokat, hogy az őszi és téli szünetben ne utazzanak haza, maradjanak Magyarországon, jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón az egyetem rektora.

Szilvássy Zoltán a megelőző intézkedéssel összefüggésben hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentésére, amely szerint az igazolt megbetegedések száma elérte az ötezret, s becsléseik szerint ez a szám fél év múlva megtízszereződhet.

A rektor hozzátette: a hazai oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb olyan diák, aki az ebolajárvánnyal érintett afrikai országokból származik. Debrecenben 740 ilyen hallgató van. 

Az ebola lappangási ideje három hét, ezalatt nem fertőz. Így már biztosan tudható, hogy a Nyugat-Afrikából Debrecenbe érkezett diákok nem kapták meg a fertőzést. Az ebola ellentétben az influenzával levegőben nem terjed, csak közvetlen kontaktussal, a beteg testnedvei útján.

A magyar járványügyi hatóságok szerint Magyarországon sem kizárt, hogy ebolás beteg jelenik meg, de járvány terjedése nem fenyeget. A beteget ki lehet szűrni, el lehet különíteni, a fertőzés terjedését pedig minimálisra csökkentik a fertőtlenítőszerek, a megfelelő hőkezelés és az Európában megszokott higiénés körülmények.