Kettészakadt a szegedi Fidesz a vereség után

2014.10.20. 08:05
Kilenc helyett ötfős Fidesz-frakció alakult, nem Kothencz János lett a frakcióvezető.

Dúl a harc a szegedi Fideszben, miután a városban a kormánypárt október 12-én hatalmas vereséget szenvedett, legalábbis erről számolt be a Délmagyar.

Az október 12-i választáson a szocialista Botka László 58,22 százalékot, a Fidesz-KDNP-L.É.T. Egyesület által támogatott Kothencz János 36,88 százalékot kapott. Az MSZP-Együtt-DK képviselőjelöltjei 17-et megnyertek a 20 egyéni körzet közül. Három fideszes jelölt tudott győzni egyéni választókerületben, hatan a kompenzációs listáról kerültek be. 

A Fidesz-frakció pár nappal ezelőtt mégsem 9 fővel alakult meg, hanem csupán öten csatlakoztak a frakcióhoz. A Délmagyar szerint a Kothenczhez hű politikusok arra kértek néhányat a listán bejutottak közül, hogy lépjenek vissza az ő csoportjukhoz tartozó helyi politikusok javára.

A Nol.hu szerint a szegedi Fidesz-szervezet korábban meghatározó személyiségeiről, Póda Jenőről, Farkas Lászlóról, Hüvös Lászlóról és Haág Zalánról van szó, akik azonban nem kívánnak visszalépni. A szembenállás nem meglepő, mint arról beszámoltunk, Kothencz János a helyi Fidesz-szervezet akarata ellenére lett a párt polgármester-jelöltje.

Az ötfős Fidesz-frakció érdekessége, hogy csak ketten tagjai a Fidesznek, maga Kothencz sem párttag. A frakció vezetője pedig meglepő módon nem a polgármester-jelölt, hanem Bródi János lett, Kothencznek csak a frakcióvezető-helyettesi poszt jutott.