Akkora volt a robbanás, hogy kidobta az embereket a mezőre

2014.10.21. 09:17

Kedden robbanás rázott meg egy pirotechnikai üzemet a délkelet-indiai Ándhra Prades szövetségi állam Kákináda városában. Az MTI által idézett helyi források szerint a petárdagyárban legalább húszan meghaltak, és tizenöten megsérültek – két nőt pedig még mindig keresnek a romok között.

A detonációnak olyan nagy ereje volt, hogy sok munkást kivetett a környező mezőkre, a tüzet is csak két óra alatt tudták megfékezni. Az épület teljesen kiégett, mivel a gyárban rengeteg gyúlékony alapanyagot halmoztak fel a közelgő ötnapos indiai újévre készülve. Azt már tudni, hogy a szerencsétlenséget egy eldobott cigaretta okozta, de azt még vizsgálják, hogy a tulajdonos betartotta-e a biztonsági előírásokat.

India rajong a tűzijátékokért; a robbanószert, az alkatrészeket, illetve magukat a petárdákat azonban gyakran igen kezdetleges üzemekben, sőt lakásokban állítják elő. A munkában nem ritkán gyermekek is részt vesznek. A sufnimegoldások miatt ezért gyakoriak a mostanihoz hasonló balesetek, idén májusban is tizenöten haltak meg egy balesetben.