Ebolamintákat hozhatnak Magyarországra

2014.10.22. 17:06

Kicsi a valószínűsége, hogy Magyarországon ebolajárvány alakuljon ki és a vírus behurcolásának esélye is igen alacsony Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos szerint. A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban tartott sajtótájékoztatón az ebolajárvány elleni védekezésről a következők derültek ki:

  • a hatóságok végigvették, mik lehetnek az esetleges behurcolási útvonalak
  • ezekre elkészítették a protokollokat és azokra minden érintett intézményt felkészítettek
  • például kiküldtek egy körvlelet arról, hogy milyen védőfelszerelést kell beszerezniük
  • azért sem kell aggódni, mert az ebola megfelelő higiénés környezetben hamar életképtelenné válik
  • a magyar reptéren nem kell hőkamerás ellenőrzést beiktatni, mert Magyarországra nincs közvetlen légi járat az eblajárvánnyal sújtott afrikai országokkal.

Kovács érvei között szerepelt az is, hogy a magyar közegészségügyi állapotok és a kórházi ellátás feltételei is jóval magasabb szinten vannak, mint Nyugat-Afrikában – ezzel mondjuk minden bizonnyal vannak, akik vitatkoznának.

Ebolások nem, ebolaminták jöhetnek 

Ha valaki neadjisten mégis megfertőződne Nyugat-Afrikában, Magyarország felkészült rá, hogy biztonságos körülmények között haza tudja hozni. Az ebolások kezelésére a Szent László Kórházat jelölték ki, ahol minden nap szimulációs gyakorlatot tartanak.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár többek között arról beszélt, Magyarország védőfelszereléseket és fertőtlenítő szereket ajánlott fel az ebolával sújtott országoknak, illetve a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumba vizsgálandó mintákat fogadnak az unión és unión kívül országokból.

Kérdésre válaszolva Kovács Attila azt mondta, eddig nem érkezett ebolagyanús vizsgálati anyag. A budapesti laboratóriumban egyébként hat órán belül biztos eredményt tudnak mondani egy-egy vizsgálati mintáról. 

De mi ez a laboratórium?

Az Országos Epidemiológiai Központ által működtetett Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban képesek az ebolavírus kimutatására. A Közép-Európában egyedülálló intézményben az elmúlt tíz évben fejlesztették ki a veszélyes kórokozók hagyományos és korszerű molekuláris biológiai diagnosztikai hátterét.

A laboratórium alkalmas a legveszélyesebb kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint mikrobiológiai tesztek elvégzésére. A munkatársak teljesen zárt, túlnyomásos védőruházatot viselnek, a laboratórium 24 órás, folyamatos ellenőrzés alatt áll. A bemenő és kijutó levegőt szűrik, és a legszigorúbb ellenőrzés minden munkafolyamatra érvényes, a ki- és beléptetést regisztrálják.

Az intézetben a legveszélyesebb betegségek kórokozóit tárolják, vagy végeznek velük vizsgálatokat. Megtalálható itt egyebek mellett a pestis, az ebola, a lépfene (anthrax) kórozója, továbbá vizsgálatokat folytatnak több influenza törzzsel, például a H7N9 vírusával is.