Kitiltási botrány: Szijjártó nem megy el a külügyi bizottságba

2014.10.26. 12:13 Módosítva: 2014.10.26. 13:12

Az MSZP és a DK nem vesz részt a parlament külügyi bizottságának hétfői ülésén, mert nem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatja majd a testületet az amerikai beutazási tilalom ügyének fejleményeiről, hanem helyette Magyar Levente külügyminisztériumi államtitkárt küldi.

Mesterházy Attila és Demeter Márta, a bizottság szocialista tagjai szerint a testület keddi ülésén megegyezés született, hogy az MSZP képviselői által az amerikai beutazási tilalom ügyében kezdeményezett napirendi pont megtárgyalását a bizottság jövő heti tanácskozására halasztják. A szocialista párt képviselői is elfogadták a fideszes Németh Zsolt bizottsági elnöknek azt a javaslatát, hogy a jövő heti ülésen számoljon be Szijjártó Péter az ebben az ügyben is folytatott amerikai tárgyalásainak eredményeiről.

Mint írták, ezt a megegyezést felrúgva a bizottság hétfői ülésére a kormány Trócsányi László igazságügyi minisztert és Magyar Levente külügyminisztériumi államtitkárt küldi.

Mivel a magyar diplomácia vezetője nem fogadta el a meghívást, azaz nem tartja fontosnak, hogy tárgyalásairól tájékoztassa az Országgyűlés illetékes bizottságát, az MSZP és a DK sem vesz részt a hétfői ülésen.

A két párt ugyanakkor ismét kezdeményezi Szijjártó Péter külügyi bizottsági meghallgatását.

Frissítés: Mint az a Külügyminisztérium legfrissebb közleményéből kiderül, Szijjártó azért nem megy a külügyi bizottság ülésére, mert Kínába látogat.