Szabina
-2 °C
15 °C

Tudta, hogy van egy olyan magyar falu, amit csak nők irányítanak?

2014.10.26. 12:59 Módosítva: 2014.10.26. 13:13

A jelenségre a Beol.hu figyelt fel, a lap szerint a Békés megyei, román határhoz közel eső faluban újra nyert Dús Ildikó független polgármester, és a hat képviselőjelöltből öt hölgy volt. A valasztas.hu adatai szerint végül a testületbe négy nőt választottak be, ebből hárman függetlenként indultak, egy pedig a Fidesz jelöltje volt.

238126 4 pince
Fotó: Imre György / beol.hu

A lap szerint a községben több a férfi lakos, mégis "amikor szavaztak, bizonyára úgy vélték, az asszonyi észjárás, az érdekérvényesítő képesség elvárható tőlük".

A képviselő testület a napokban tartotta alakuló ülését, a polgármester a legtöbb szavazatot kapott jelöltet, Tóth Angélát nevezte meg alpolgármesternek, akit meg is szavaztak. Ő is társadalmi megbizatásban viseli a tisztséget, akárcsak Dús Ildikó polgármester. Az egyetlen férfi a jegyző, Gácsér Béla, aki nemrégiben tájékoztatást adott a falu helyzetéről a testületnek.

Él és élni akar

Magyardombegyházról legutóbb májusban írt a Beol.hu annak kapcsán, hogy a KSH abba a 60 településbe sorolta, amelyek alacsony népességszámuk (200 fő alatt) és az elöregedő lakosság miatt a lét és a nemlét határán billegnek. Akkor Dús Ildikó úgy nyilatkozott a lapnak, hogy

az a jó hírem, hogy Magyardombegyház él és élni akar. Ezt több tény is alátámasztja. Napjainkban már 265-en élnek itt.

Cáfolta, hogy az elöregedés jellemezné a lakosságot. Mint mondta, itt az emberek zöme nem a nyugdíjból él, hanem dolgozik, közmunkás, napszámba jár, a környező településeken talál megélhetést. "S vannak családok, ahol minden korosztálynak van jövedelme. Napjainkban 56 közmunkásunk ténykedik".

A településre csak a mobilposta és a távolsági busz jár, de bolt és kocsma van. Dús Ildikó szerint viszont ez sem probléma, mert

busszal bárhová el lehet jutni. A falut érintően vasút soha nem épült, ezért nem is hiányzik. Kisdombegyház postahivatala alig 3 kilométerre fekszik tőlünk. Egy nagyvárosban sokkal nagyobb távolságokból közelítik meg ezt a szolgáltatást, nálunk ez se probléma.