Mégsem lesz új választás Érpatakon

2014.10.27. 10:17 Módosítva: 2014.10.27. 12:25

Nem kell megismételni a polgármester- és képviselő-választást sem Érpatakon, sem a XV. kerületben.

A Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta a területi választási bizottságnak (tvb) az október 12-ei érpataki voksolás eredményét megsemmisítő és a voksolást megismétlő határozatát - közölte honlapján a táblabíróság.

Ezzel a döntéssel a Debreceni Ítélőtábla saját, a múlt héten meghozott végzését bírálta felül. A bíróság akkor elutasította Orosz Mihály polgármester jogorvoslati kérelmét a tvb határozata ellen, mivel azt "érdemi elbírálásra alkalmatlannak" találta. 

A polgármester ezután újabb felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő. Ennek elbírálása után a Debreceni Ítélőtábla a tvb határozatát megváltoztatta, a választás végeredményét megállapító határozat ellen benyújtott kifogást pedig elutasította.

Az október 12-én megtartott polgármester-választást a települést az elmúlt négy évben is vezető Orosz Mihály nyerte, aki 104 szavazattal előzte meg Simon Attilánét, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

Nem kell megismételni a választást a főváros XV. kerületében sem, miután a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a Fővárosi Választási Bizottság határozatát. Eszerint Hajdu László megválasztott polgármester nem tévesztette meg a választókat a kampányban. Az október 12-i polgármester-választás eredménye ezzel jogerőre emelkedett.

A választás eredménye ellen Pintér Gábor, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje és a Fidesz nyújtott be kifogást. Szerintük a Demokratikus Koalíció megtévesztette a választókat azzal, hogy Hajdu Lászlót a baloldali pártok közös jelöltjeként tüntette fel több internetes oldalon, miközben csak a DK indította.

A helyi választási bizottság úgy döntött, meg kell ismételni a XV. kerületi polgármester-választást és két egyéni képviselői választást is. A határozat ellen a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt is fellebbezett. Ezeknek a Fővárosi Választási Bizottság október 20-án helyt adott, miután a benyújtott bizonyíték egy részét elkésettnek találta, másokról pedig azt állapította meg, hogy nem követtek el velük jogsértést, tehát nem vezették félre a választókat.

Az FVB határozatai ellen a Fidesz és Pintér Gábor nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet. Az ítélőtábla vasárnap hozott, de az internetes oldalára csak hétfő délelőtt feltöltött végzése szerint a felülvizsgálati kérelmek alaptalanok voltak. Az ítélőtábla szerint az FVB helyesen, a kifogásokban megjelölt szövegeket és választási szlogeneket egyenként és összességükben értékelve jutott arra a következtetésre, hogy azok sem önmagukban, sem megjelenésük egészében nem alkalmasak a választók megtévesztésére.