A jobboldali sajtó is a netadót ekézi

2014.10.30. 08:11

A kormány dicséretével indult, de az internetadó súlyos kritikájába fordult át Csermely Péter jegyzete a Magyar Nemzet csütörtöki számában. A lap főszerkesztő-helyettese szerint „az internetadó tekintetében ugyanis minden igaz, amit az ellenzők mondanak”.

„mindenkit érint, a múltba fordulás jelképe, kiszámíthatatlan károkat okoz, ráakaszkodik az emberek mindennapjaira, felfogható a demokrácia és a nyilvánosság korlátozásaként”

– ráadásul, mivel gazdaságilag sem indokolt, így „teljesen értelmetlen”.

És politikailag veszélyes is. „A Fidesz éveken át gondosan kerülte, hogy össztársadalmi szinten is szimbólumértékűnek nevezhető témát adjon az ellenzék kezébe. Amiről az ellenzék eddig azt hitte, hogy szimbólumértékű téma, az nem volt az, és nem is vitték vele semmire. Most az ölükbe hullott” – írta Csermely a Most kell az erő című jegyzetében.

Ám az ellenzék sem az, ami. Csermely ugyan lefutja a kötelező köröket a tehetetlen, három választást gyorsan elbukó, „harsogó ködevéssel” foglalkozó baloldallal, amely nem tudott mit kezdeni a kormány mikro- és makroszintű gazdasági sikereivel, amelyek révén „nagyon sok embernek valóban könnyebb lett az élete”, de

visszautasítja a kormánypártiak vádjait, hogy a tüntetések mögött az MSZP állna.

Már csak azért is, mert a párt szervezettsége nem éri el ezt a szintet.

„Túl azon, hogy jelen vannak a régről ismert arcok, ez a tömeg mégis új, friss és erőt mutat” – írta Csermely, aki szerint erőre nem a tüntetőkkel való szembemenetelhez van szükség, hanem ahhoz, hogy a kormány „ki tudjon hátrálni a rossz döntésből”.

Igaz, a Magyar Nemzet eddig sem állt ki a netadó mellett, az Mno.hu a múlt héten elég egyértelmű írásban is elutasította az ötletet.