A külügy nem árulja el, hogy van-e Habonynak diplomata-útlevele

2014.10.30. 18:45

Szerda este kérdeztük meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) arról, hogy rendelkeznek-e Magyarország által kiadott diplomata-útlevéllel a kitiltási botrányban hírbe hozott személyek:

  • Habony Árpád, Orbán Viktor főtanácsadója
  • Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke
  • Vida Ildikó, a NAV elnöke
  • Csillag Dezsőné, a NAV alelnöke

Azután írtunk neki, hogy Kaminski Fanny, a miniszterelnök sajtósa posztolt egy képet, amin Habony Árpád valószínűleg Washingtonban tartózkodik, ezzel bizonygatva, hogy nincs rajta a kitiltottak listáján. 

A Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája az RTL KLub híradójának kérdésére kijelentette, hogy nincs közük Habony Árpád útjaihoz, semmit nem tudnak a programjáról.

A külügy viszont azt állítja, hogy nem adhatnak érdemi választ a kérdésünkre: 

Adatvédelmi és jogszabályi akadályai vannak, az adatgyűjtésre és adatkezelésre a KKM-nek, mint útlevélhatóságnak hatóságnak nincs felhatalmazása, a célhoz kötöttség elve alapján.

Az ügyben az LMP társelnöke, Szél Bernadett közérdekű adatigényléssel fordult a külügyhöz. 

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint az, hogy valakinek van-e diplomata-útlevele, közérdekből nyilvános adat, hiszen ilyen útlevelet kizárólag közfeladat ellátásához kapcsolódóan lehet kiadni. Sőt, azt sem lehet eltitkolni, hogy mi az a közfeladat, amihez a diplomata-útlevelet kiadták.