A Mazsihisz békülne a volt transzvesztita zsidó vezetővel

2014.11.04. 18:15

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója szerint a szervezet és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közti, egyre inkább eldurvuló vita veszélyezteti a megígért állami pénzeket, és az elért kulturális és pénzügyi eredményeket.

Kunos Péter a Mazsihisz honlapjára kedden felkerült nyílt levélben fordult Schwezoff Dávidhoz, a BZSH ügyvezető igazgatójához. Ebben a Mazsihisz-ügyvezető hangsúlyozza, hogy nem akar beleavatkozni a Schwezoff Dávid és Heisler András Mazsihisz-elnök közt zajló vitába, sőt, a levélírás célja a "polémia lezárása".

Ugyanakkor a Kunos Péter kifogásolja a Nyári Zsidó Fesztivál szervezőcsapatának "leépítését" és jelzi, ezek után sok-sok év kell ahhoz, hogy az ideihez hasonló színvonalú fesztivál létrejöhessen. A fővárosi Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét korábban működtető Aviv Travel Kft-vel kapcsolatban Kunos Péter úgy fogalmaz: amit Schwezoff Dávid akar, az "szakmai öngyilkosságnak tűnik". "Nem gondolhatod komolyan, hogy ripsz-ropsz át lehet venni az Aviv Travel Kft. feladatkörét" - írja.

Az új Mazsihisz-vezető új embereket hoz

A Heti Válasz október 30-i számában megjelent írás szerint Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és az Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Kunos Péter a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításával kapcsolatban azt írja: a kormány a Mazsihiszt tekinti tárgyalópartnerének. "Föl sem merült, hogy a BZSH legyen a támogatás címzettje." Ettől függetlenül - teszi hozzá a Mazsihisz ügyvezetője - a BZSH által kijelölt szakembereknek, cégeknek a legfontosabb területeken is helye lesz a beruházást megvalósító munkában.

A levél szerint a két szervezetnek együtt kell működnie a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításában, és - figyelmezteti Schwezoff Dávidot Kunos Péter - ha a BZSH nem partner ebben, félő, hogy meg sem kapják a kormánytól a felújításra szánt pénzt.

Zoltai utódai

Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává, Kunos Pétert a Mazsihisz július 10-i közgyűlése választotta ügyvezető igazgatónak.

Mindketten az áprilisban lemondott Zoltai Gusztávot váltották. Schwezoff Dávidról megválasztása után derült ki, hogy transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható.

A BZSH október 29-én szavazott arról, hogy visszahívják-e az ügyvezetőt, a szavazás viszont megerősítette őt tisztségében. Ugyanakkor Tordai Péter BZSH-elnök, aki korábban kijelentette, nem tud együtt dolgozni az ügyvezető igazgatóval, és aki Schwezoff Dávid visszahívását kezdeményezte, a közgyűlés döntésének értelmében távozni kényszerült elnöki székéből.