Ételfertőzés Kondoroson: 80 gyerek lett rosszul

2014.11.06. 09:30

Nagyjából 80 gyerek lett rosszul a Békés megyei Kondoroson szerdán délután, miután fogyasztottak az ebédből. A szűnni nem akaró hányás és görcsös hasfájás miatt 14-en kórházba is kerültek - tudtuk meg Ribárszki Péter polgármestertől.

Elmondása szerint a tünetek először az óvodában jelentkeztek, egyre több kisgyerek kezdett el hányni, ezért a helyi gyerekorvos egy idő után átmeneti ellátóhelyet alakított ki az intézményben. Az óvodában a járványügyi vizsgálat jegyzőkönyve szerint estig 56 gyereket láttak el, ami hányáscsillapításból és folyadékpótlásból állt. A tünetek a helyi általános iskolában is jelentkeztek, ott 25 gyerek betegedett meg, és néhány felnőtt is rosszul lett. A betegség gyors lefolyású 24-48 óra tünetmentesen gyógyul.

A polgármester úgy tudja, hogy vírusos eredetű ételfertőzés történt. Értesítették az ÁNTSZ megyei tisztifőorvosát és az Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatalt, akik mintát vettek az ebédre felszolgált becsinált levesből és a grízes tésztából, amit a közétkeztetést végző cég lekvárral és porcukorral tálalt.

A vírusos ételfertőzést követően csütörtökre kiürült az óvoda, a 133 gyerekből mindössze 25-30 jelent meg reggel, de az iskolából is több mint félszázan hiányoznak.