Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kitiltás: senki nem ment el a jobbikos Volner által összehívott ülésre

2014.11.14. 12:40

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága a beutazási tilalommal kapcsolatban ülésezett pénteken. Az ülést a jobbikos elnök, Volner János azért hívta össze, hogy meghallgassák Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, Heim Pétert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét és André Goodfriend amerikai ügyvivőt. Mivel közülük senki nem jelent meg és a bizottság kormánypárti tagjai sem képviseltették magukat, határozatképtelenség miatt nem tudták megkezdeni a munkát, írja az MTI.

Volner János azt mondta újságíróknak: ez szomorú képet fest a demokráciáról. A jobbikos testületi elnök fontosnak nevezte annak feltárását is, hogy mely vállalkozások milyen adóhiányt okoznak az amerikaiak szerint, ugyanakkor nyilvánvalónak nevezte, hogy az amerikai kormány saját politikai és gazdasági szférájának kiterjesztésére használja fel az ügyet.

Varga László, a bizottság szocialista alelnöke arról beszélt, hogy nemcsak több millió ember adómorálja miatt kell tisztázni az ügyet, hanem sok százezer kisvállalkozó miatt is, akiket komoly adókkal terhelnek. Párttársával, Gúr Nándorral együtt bírálta a meghívottak távolmaradását. Utóbbi azt hangoztatta: a kormányt a korrupció vádja lengi körbe, amit tényszerűen cáfolnia kell vagy ha ez a valóság, akkor el kell járni az ügyben. Kitért arra is: nem kellett volna megszüntetni a NAV-nál a kiemelt adózók igazgatóságát, mert egyebek mellett ez is feltételezésekre ad lehetőséget.

Az LMP-s Szél Bernadett elfogadhatatlannak tartotta, hogy a NAV elnöke nem tisztázza magát. Azt hangoztatta: az ügy tavaly novemberben kezdődött, az adócsalási váddal érintett termékek még mindig ott vannak a polcokon, és mindennap az adófizetők zsebéből veszik ki a pénzt.

A Fidesz később közölte, frakciójuk továbbra is szorgalmazza André Goodfriend amerikai ügyvivő meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a beutazási tilalom ügyében, és várja a valódi bizonyítékokat. A kormánypárti képviselőcsoport az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a magyar állami tisztségviselők kitiltásának témája nem a vállalkozásfejlesztési bizottság hatáskörébe tartozik, ezért nem vettek részt a testület Fidesz-KDNP-s tagjai a pénteki ülésen, amiről tájékoztatták a jobbikos elnököt, Volner Jánost is.

Szerintük a csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum „aláírás, fejléc és pecsét nélkül komolytalan, nem tekinthető bizonyítéknak”. A hivatkozott dokumentumot az amerikai nagykövetség egy munkatársa adta át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel.