Január 2-ra hirdet tüntetést az iWiW-es Várady

2014.11.18. 08:37 Módosítva: 2014.11.18. 08:48

Várady Zsolt, az iWiW alapítója és a netadós tüntetések egyik szónoka közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy miért nem mondott beszédet a hétfő esti tüntetésen. Szerinte a netadós tömegtüntetéseken, majd a NAV-botrány miatt szerveződő tiltakozó akciókon lelkesítő volt a szervezői csoportok elkötelezettsége, kooperatív és konszenzuskereső attitűdje, amelynek folytonossága azonban a múlt héten megtörni látszott, ezért nem vállalt szónoki szerepet.

Várady szerint szükség van arra, hogy fórumok jöjjenek létre, amelyek kidolgozzák az állam kontrollálásának normáit, és egy optimális adórendszert. Mint ismert, Várady nemrégiben bejelentette, hogy beperli az elmúlt 25 év összes parlamenti pártját az adórendszer miatt.

Mint írja, az őszi tüntetésekkel párhuzamosan egy olyan csapat alakult és épül, amely nekilátott cselekvései közös megtervezéséhez:

  • Nem a jelenlegi politikai elit által ránk osztott keretek között akarunk élni, hanem egy valódi, át- és megélhető demokrácia modelljének kidolgozását szeretnénk facilitálni a társadalomban.
  • Építeni szeretnénk, és nem rombolni.
  • Változni és változtatni akarunk.
  • Hisszük, hogy mindannyian a kooperáció, az empátia és a szolidaritás kultúrájában élhetnénk sikeresebben és boldogabban.

Várady egyben közli, hogy 2015. január 2-ra, az Operaház előtti nagy rendszerellenes tüntetés harmadik évfordulójára olyan eseményt szerveznek, amelyen nem egyszerűen a rendszerrel szembeni elégedetlenségüknek kívánnak hangot adni, hanem annak is, hogy milyen értékek mellett és hogyan képzelik el az országot.

Ezen az eseményen, a tematikus fórumok tapasztalatai alapján megfogalmazzuk tehát a víziót, én pedig elindítom a társadalom szerveződései számára a már bejelentett új közösségi portál tesztverzióját.