Péntektől a lélektani határ alá csökken a hőmérséklet

2014.11.18. 14:56

Mármint kinél hol van az a lélektani határ, ugye. De maradjunk annyiban, hogy a 10 fok alá csökkenő maximum hőmérséklet a biztos mérföldköve annak, hogy beutazási engedélyt kapott az országba Tél tábornok, és nemsokára jönnek a csikorgó mínuszok, a délután négykor a villanykapcsolóra facsarodó munkáskezek.

Addig viszont még van 3 napunk az őszben. Szerdán a maihoz hasonlóan több helyen lesz zápor, élénk északnyugati széllel együtt, viszont örülhetünk a hajnali 3-8, meg a napközbeni 8-12 foknak. Csütörtökön elzárják az égi zuhanyt, és bár többfelé várható felhős idő, lesznek tájak, ahol néhány órára még a nap is kisüt. Előreláthatóan viszont sokáig ez lesz az utolsó nap, amikor nem lesz hajnalban fagy (1-7 fok).

És akkor a rettegett péntek mínusz 1-gyel csap le, feltehetően a hegyekben, de máshol sem kell plusz 5-nél többre számítani. Napközben viszont a változó felhőzet mellett az ország nagyobb részén kisüthet a nap, ami 6-10 fokos felmelegedést jelent.

Az OMSZ a télfordító napot csak egy nagy szürke és bánatos felhővel jelzi, és jól is teszi. Ennél gyászosabb képet nem is mellékelhettek volna ahhoz a szombati előrejelzéshez, hogy borult, párás, ködös idő várható elszórt szitálással, hajnali -1 - 5, nappali 3-8 fokkal.

A vasárnapi kilátásokkal már nem is borzolnánk tovább az idegeiket. Bízzunk benne közösen,  hogy a meteorológusok is tévedhetnek. Köszönjük a figyelmet, Tél tábornok offenzívájáról ezután is részletesen beszámolunk.

Mikor kezdődik a tél?

A meteorológiai tél kezdete hivatalosan december 1., a csillagászati télé pedig december 21. A közvélemény viszont a havazással köti össze a tél beköszöntét, és erre alapozza az Időkép is ezt a népszerű előrejelző oldalát. Most azt írják, még nem jön a tél.