Szijjártó: Csak kettős mérce ne legyen

2014.11.18. 20:59

A legfontosabb, hogy minden tagállam egyenlő elbírálás alá essen, és ne érvényesüljön kettős mérce, mondta kedden Brüsszelben Szijjártó Péter külügyminiszter. Az MTI beszámolója szerint a miniszter a tagállamok minisztereinek tanácskozása után nyilatkozott, ahol arról volt szó, hogyan lehetne olyan új mechanizmust létrehozni, amely a gyakorlatban is garantálná, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák az unió alapértékeit.

Az olasz elnökség szerint a tanácsnak kulcsszerepet kell játszania abban, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásáról egyetértés alakuljon ki. Szijjártó szerint semmi szükség a mostaninál erősebb mechanizmusokra, szerinte a mostani uniós intézményrendszer is lehetőséget ad arra, hogy fellépjenek azok ellen, akik nem tartják tiszteletben az uniós alapértékeket.

"Mi sosem támogattuk és nem is fogjuk támogatni a szerződések lopakodó módosítását" - mondta Szijjártó, aki a tanácskozáson is ezt az álláspontot képviselte.

A külügyminiszter ennek ellenére úgy vélte, a magyar fél konstruktívan áll a vitához. És abban mindenki egyetértett, hogy ezeknél a mechanizmusoknál fontos az egyenlő bánásmód, az objektivitás, a diszkrimináció-mentesség, a politikai elfogulatlanság.