Egyesületet hoz létre az induló korrupcióellenes szövetség

2014.11.25. 17:41

Aláírták a KelleSz, a Korrupcióellenes Szövetség alapításáról szóló szándéknyilatkozatot, hamarosan pedig jogi értelemben, egyesületként is megalakulnak, írják a Facebookon. Mint írták, alapítóik a legkülönfélébb területekről érkeztek, de közösnek tartják magukban, hogy eltökélt szándékuk a korrupció elleni fellépés.

Elsődleges céljuk, hogy képviseljék azoknak az ügyét,

  • akik segítséget és védelmet keresnek, mert, korrumpálni akarják őket, de nem mentek ebbe bele,
  • akik korrupciós ügyleteket észleltek, és képesek és elég bátrak feltárni a közvagyonnal kapcsolatban elkövetett visszaéléseket.

Segíteni akarják a korrupciós ügyek feltárását, és nyomást akarnak gyakorolni a hatóságokra. Mint írták, semmilyen pártpolitikai funkciót nem vállalnak, ehhez az alapító okiratban ki is zárják a politikai párttá alakulás lehetőségét.

Az Origo szerint az áfacsalási botrány kirobbantója, Horváth András mellett ott volt az aláírásnál a trafikügyet kirobbantó Hadházy Ákos volt fideszes képviselő, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, Király Zoltán, a rendszerváltás idején aktív közéleti szerepet vállaló újságíró, Vancsura István volt NAV-os főosztályvezető, Vágó Gábor volt LMP-s képviselő, és Karancsi Tibor volt rendőr is. Az eseményen nem volt ott, de az alapítók között van Becker András, az Átlátszó.hu újságírója is.

Horváth azt mondta, hogy a nyomásgyakorlás nem cél, hanem eszköz, a céljuk, hogy a mindenkori kormányok szakmai partnerei legyenek a korrupcióellenes harcban. Egy olyan honlapot is létrehoznának, ahol nyilvánosságra hozhatnák a hozzájuk érkező információkat, bejelentéseket.